Manuaalisen tositteen luominen

Yrityksen manuaaliset tositteet voidaan kirjata kohdassa Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet. Esimerkkejä tapahtumista, jotka on kirjattava manuaalisesti, ovat ostot omalla rahalla, poistot, menojen ja tulojen kohdistaminen jaksoihin, veroilmoitus ja muut tapahtumat, jotka liittyvät kuukausittaisiin ja vuosittaisiin tileihin.

Toistuvien tapahtumien rekisteröinnin helpottamiseksi voidaan käyttää kirjanpitomallia, jossa vastaavat tilit ja kirjausvaihtoehdot on esivalittu. Ohjelmassa on joitakin ehdotuksia kirjanpitomalleiksi, mutta voit myös lisätä omia malleja. Lue lisää kohdassa Uuden kirjanpitomallin lisääminen.

1. Valitse Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet.
  2. Klikkaa kohtaa Uusi tosite.
  3. Syötä päiväys.
  4. Valitse kirjanpitomalli, jota haluat käyttää tai syötä tositteen kuvaus.
  5. Valitse sitten tilit, joita vastaan haluat kirjata tapahtuman, ja syötä summat. Lisää tai poista ivejä käyttämällä plus tai miinus symbolia. Jos olet käyttänyt kirjanpitomallia, tilit on esivalittu.

Varmista, että aktivoituna on Käytä automaattista ALV-laskentaa kohdassa Yrityksen asetukset ja sieltä Kirjanpidon asetuset-välilehti, jotta ohjelma laskee arvonlisäveron automaattisesti.

Voit valita, syötätkö summat arvonlisäverolla vai ilman arvonlisäveroa. Jos merkitset kohdan Summat sisältävät arvonlisäveron, ohjelma vähentää automaattisesti arvonlisäveron syötetystä summasta ja näyttää ALV:n lisärivillä.

1. Ilmoita kustannuspaikat, jota kirjanpitotosite koskee, jos käytät kustannuspaikkoja.

Jos et voi ilmoittaa kustannuspaikkaa jollekin riville, syynä saattaa olla se, ettei tiliä ole aktivoitu kustannuspaikoille.

Sarakkeessa Saldo näytetään kirjauksen kohteena olevan tilin ajankohtainen saldo. Summa kasvaa tai pienenee sen mukaan, syötetäänkö debet- vai kredit-summa.

1. Valitse Hyväksy luodaksesi tositteen ja lisätäksesi sen tositeluetteloon.

Liittyvät aiheet

Kirjanpidon tositteet
Manuaalisen tositteen kopiointi
Alustavan tositteen poistaminen tai mitätöinti
Korjaavan kirjauksen luominen
Uuden kirjanpitotilin lisääminen
Pikanäppäinten käyttö