U bent hier: Aan de slag > Aan de slag met Inkoop

Aan de slag met Inkoop

Alle functies in verband met inkopen staan onder Inkoop. Maak er een gewoonte van om uw inkoopfacturen te registreren zodra u die ontvangt. Zo heeft goed inzicht in uw kosten en betalingsverplichtingen.

Crediteuren

In het crediteurbestand voert u de algemene gegevens in die nodig zijn om facturen tijdig en naar de juiste rekening te betalen. Uw bestand groeit naarmate u crediteuren aan het programma toevoegt, zodat u steeds minder tijd nodig heeft om de facturen voor uw aankopen te registreren. In het overzicht van inkoopfacturen ziet u snel welke facturen u heeft ontvangen en of zij wel of niet zijn betaald.

Crediteur toevoegen

Gegevensbestanden importeren of exporteren

Inkoopfactuur registreren

Wanneer u een inkoopfactuur registreert, begint u bij Inkoopfacturen en de crediteur van wie u de factuur heeft ontvangen. Alle informatie die u in het programma moet invoeren, staat op de factuur die u van uw crediteur heeft ontvangen. Nadat u het totaalbedrag van de factuur en eventuele btw heeft ingevoerd, kiest u de kostensoort waarop de factuur betrekking heeft.

Als een factuur bijvoorbeeld betrekking heeft op huur, kiest u Huur onroerend goed, en voor een factuur van Visma Software kiest u Software. Het programma onthoudt welke rekening u de laatste keer heeft gebruikt voor de crediteur en stelt u die automatisch voor wanneer u de volgende factuur registreert.

Inkoopfacturen registreren

Uw geregistreerde facturen staan gezamenlijk onder Inkoopfacturen. Daar heeft u een goed overzicht en kunt u uw inkoopfacturen eenvoudig nazoeken op bedrag, datum of deel van een naam.

Aankoop met bon registreren

Als u een aankoop heeft gedaan met de bankpas van het bedrijf, dan moet u de aankoopbon in Visma eAccounting Standaard registreren. Met de app Visma Scanner kunt u een foto van de bon maken, waarna de afbeelding naar Visma eAccounting Standaard wordt verzonden. Wanneer u een aankoop met bon registreert, dan begint u bij Kas- en banktransacties en zoekt u transactie in uw bankafschriften of voegt u deze vanaf uw bankafschriften toe; daarna maakt u een boekstuk met betrekking tot Aankoop met bon waarmee u de banktransactie afstemt.

Aankoop met bon registreren