Boekjaren en openingsbalans

Open de boekjaarinstellingen door in het menu Instellingen en vervolgens Boekjaren en openingsbalans te kiezen.

Alle aangemaakte boekjaren worden getoond in het overzicht Boekjaar. Nadat u een boekjaar heeft aangemaakt, kunt u daarin diverse transactietypes registreren, bijvoorbeeld door boekstukken en facturen aan te maken. De boekdatum van een boeking bepaalt tot welk boekjaar deze behoort, zodat u het boekjaar niet zelf hoeft te selecteren.

Wanneer u uw eerste boekjaar heeft aangemaakt, kunt u dit bewerken en een openingsbalans invoeren. Wanneer u uw eerste boekjaar afsluit en een nieuw boekjaar aanmaakt, wordt de openingsbalans automatisch in het nieuwe boekjaar overgenomen. Om rekeningen aan de openingsbalans toe te voegen, selecteert u het eerste boekjaar en vervolgens Openingsbalans, waarna u de eindsaldo's van de rekeningen invoert en op Bewaar klikt.

Debetsaldo's worden als positief geschreven en creditsaldo's worden met een minteken ervoor geschreven.

Als u het boekjaar blokkeert, kunnen er geen boekstukken meer worden geboekt, tenzij het boekjaar weer wordt gedeblokkeerd.

Het verschil tussen het blokkeren van het boekjaar met Instellingen - Boekjaren en openingsbalans en het automatisch blokkeren van periodes onder Instellingen - Bedrijf - Boekhouding, is dat u met de automatische blokkeerfunctie nog steeds boekstukken mag boeken op de laatste dag van het boekjaar.

Verwante onderwerpen

Rekeningschema
Nieuwe grootboekrekeningen toevoegen