Boekjaar en openingsbalans

Open de boekjaarinstellingen door in het menu Instellingen en vervolgens Boekjaren en openingsbalans te kiezen.

Alle aangemaakte boekjaren worden getoond in het overzicht Boekjaar. Nadat u een boekjaar heeft aangemaakt, kunt u daarin diverse transactietypes registreren, bijvoorbeeld door boekstukken en facturen aan te maken. De boekdatum van een boeking bepaalt tot welk boekjaar deze behoort, zodat u het boekjaar niet zelf hoeft te selecteren.

Openingsbalansen

Wanneer u uw eerste boekjaar heeft aangemaakt, kunt u dit bewerken en een openingsbalans invoeren. Om rekeningen aan de openingsbalans toe te voegen, selecteert u het eerste boekjaar en vervolgens Openingsbalans, waarna u de eindsaldo's van de rekeningen invoert en op Bewaar klikt. Debetsaldo's worden als positief geschreven en creditsaldo's worden met een minteken ervoor geschreven.

Voordat u rekeningen aan de openingsbalans kunt toevoegen, moet u eerst de ontbrekende grootboekrekeningen aan het rekeningschema in het eerste boekjaar toevoegen via Instellingen - Rekeningschema.

U kunt alleen de openingsbalans van het eerste boekjaar bewerken. Wanneer u uw eerste boekjaar afsluit en een nieuw boekjaar aanmaakt, wordt de eindbalans van het eerste boekjaar automatisch naar het nieuwe boekjaar overgebracht en wordt daar de openingsbalans.

Periodes en het boekjaar blokkeren

Als u het boekjaar blokkeert, kunnen er geen boekstukken meer worden geboekt, tenzij het boekjaar weer wordt gedeblokkeerd.

Het verschil tussen het blokkeren van het boekjaar met Instellingen - Boekjaren en openingsbalans en het automatisch blokkeren van periodes met Instellingen - Bedrijf - Boekhouding, is dat u met de automatische blokkeerfunctie nog steeds boekstukken mag boeken op de laatste dag van het boekjaar. Lees meer hierover in Bedrijfsinstellingen.

Verwante onderwerpen

Rekeningschema
Nieuwe grootboekrekeningen toevoegen