Innstillinger for regnskapsår og IB

Innstillingene for regnskapsår åpnes ved å velge Innstillinger og så velge Regnskapsår og IB i menyen.

I listen Regnskapsår vises alle opprettede regnskapsår. Når du har opprettet et regnskapsår kan du registrere ulike typer av transaksjoner, for eksempel bokføre bilag og opprette fakturaer. Registrert dato for opprettelse av bilag og faktura bestemmer hvilket regnskapsår det tilhører, du trenger ikke å velge regnskapsår selv.

Inngående balanser

Første gangen du oppretter et regnskapsår kan du i redigeringsmoduset angi eventuelle inngående balanser for kontoklasse 1 og 2. For å legge inn inngående balanser markerer du det første året og klikker på Inngående balanse, og deretter skriver du inn kontoenes inngående saldo og klikker på Lagre. Debetsaldo legges inn som positivt og kreditsaldo som negativt tall.

Før du kan legge inn åpningssaldoene, må du legge til de manglende reskontiene i kontoplanen det første året under Innstillinger - Kontoplan.

Merk at du kun kan redigere inngående balanse det første året. Når du avslutter ditt første regnskapsår, og det er på tide å opprette det neste, vil sluttbalansen for det første regnskapsåret overføres automatisk og bli åpningsbalansen for år to.

Låse perioder og regnskapsåret

Hvis du låser regnskapsåret kan du ikke opprette bilag uten å åpne opp regnskapsåret igjen.

Forskjellen mellom å låse regnskapsåret fra Innstillinger - Regnskapsår og IB og det å låse perioden under innstillinger - Firmainnstillinger - Bokføringsopplysninger er at låsing av periode fortsatt tillater deg å føre den siste dagen i regnskapåret. Les mer i Firmainnstillinger.

Vær oppmerksom på at utskrifter som balanserapport, resultatrapport, bilagsliste og hovedbok vil bli markert som preliminær hvis en av regnskapsperiodene som er før perioden som er valgt, ikke er låst.

Relaterte emner

Kontoplan
Legg til ny konto