Årsregnskap

Under Årsoppgjør - Årsregnskap finner du alt du behøver for å kunne utarbeide et årsregnskap i henhold til regnskapsloven og god regnskapsskikk for små og store foretak.

En samling av ulike områder av årsregnskapet er synlig under menylinjen. Det varierer hvilke områder som vises avhengig av hvilke regnskapsregler som ligger til grunn for selskapet. Dersom det er valgt “Små foretak” vil det vises færre områder enn om det er valgt andre regnskapsregler som eksempelvis “Regnskapslovens alminnelige regler”.

Du kan til enhver tid velge hvilke områder som skal vises ved å klikke på tannhjul symbolet oppe til høyre i bildet og huke av for aktuelle områder.

Forhåndsutfylte verdier oppdateres automatisk i årsregnskap når verdier endres, men hvis nødvendig kan du klikke på oppdater-ikonet for å oppdatere verdier i årsrapporten. Ved å klikke på ikonet starter en full rekalkulering av verdier. Under prosessen vil knappen være deaktivert, men så snart verdiene er oppdatert vil knappen være tilgjengelig igjen.

I tillegg til Områder, kan Kolonneoppsett og Tallformat velges ved å klikke på tannhjul symbolet.

Under Kolonneoppsett kan du angi hvilket tallmateriale som skal inngå i kolonnene til årsregnskapet. Dette er særlig aktuelt dersom det skal rapporteres et forlenget regnskapsår. Dersom den regnskapspliktiges første regnskapsår er 6 måneder eller kortere, kan man velge å utsette rapporteringen til Brønnøysundregistrene og medta beløpene neste år.

Det er stiftelsesdato som fremkommer i menyen Innstillinger – Foretaksopplysninger som styrer hvilke alternativer til tallmateriale systemet foreslår for Tallkolonne 1 og Tallkolonne 2.

Under Tallformat kan du angi formatet for regnskap og noter. Standard tallformat er kroner med ører, men du kan velge om regnskap og noter skal presenteres i hele kroner, tusen kroner eller millioner kroner.

Innlevering av årsregnskapet til Altinn gjøres i menyen Årsoppgjør - Altinn.