Inlämning av deklaration

I Deklaration under Inlämning har du möjlighet att skapa och skriva ut din deklaration. För att göra detta måste bokföringen vara helt klar och du måste ha kontrollerat och eventuellt kompletterat dina uppgifter under Grunduppgifter, Bokföringsvärden och Deklaration.

Gör så här för att skapa och skriva ut din deklaration:

1. Välj Inlämning.

För att kunna skapa din deklaration måste du ha angett ett alternativ för din resultatplanering. Det gör du under Deklaration - Resultatplanering.

1. Välj Skapa deklaration.

Om företagets resultat blir ett underskott öppnas fönstret Underskott i firma.

1. Fyll i det alternativ du önskar eller lämna tomt och välj OK.

När deklarationen är skapad visas länken Ladda ned deklarationsblanketterna som PDF.

1. Klicka på länken för att granska och skriva ut din deklaration. Du kan även förhandsgranska din deklaration innan du laddar ner den via fliken Förhandsgranska.

Om uppgifterna inte kommer med på PDF-filen, prova att öppna filen med Adobe Acrobat istället för webbläsarens inbyggda PDF-läsare.

Den deklaration som skapas består av 3 sidor. Sidan 1 och 2 är NE-blanketten och den kan du skriva ut och skicka in till Skatteverket. Om du i Skattemässiga justeringar fyllt i uppgifter under Skogsavdrag eller Substansminskningsavdrag, kommer även blankett N8 skapas.

Sidan 3 i PDF-filen består av uppgifter som du använder som underlag för sidan 2 i din förtryckta Inkomstdeklaration 1. För över uppgifterna manuellt, då du inte kan skriva ut och skicka in den till Skatteverket. Alternativt kan du ange uppgifterna i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Lämna in filer elektroniskt till Skatteverket

Samtidigt som du skapar deklarationen skapas även SRU-filer (standardiserade räkenskapsutdrag). Dessa filer används om du vill skicka in deklarationen via Skatteverkets elektroniska inlämning. Du kan lämna in deklarationen via E-tjänster eller Tjänsten för filöverföring.

För räkenskapsår som slutar efter 2019-12-31 ingår även första sidan av Inkomstdeklaration 2 i SRU-filen. Bolagets firmatecknare eller deklarationsombud signerar sedan hela inkomstdeklarationen via Mina sidor på Skatteverkets hemsida.

För att lämna in SRU-filerna måste du först spara ner dem på din dator.

Gör så här:

1. Välj Inlämning.
  2. Högerklicka på filen Ladda ned info.sru under Elektronisk inlämning.
  1. Välj alternativet Spara länk som alternativt Spara mål som, beroende på vilken webbläsare du använder.
  1. Välj var du vill spara filen på din dator. Det är viktigt att filen sparas med det föreslagna filnamnet (info.sru respektive blanketter.sru) för att inlämningen till Skatteverket ska fungera.
  2. Välj Spara.
  3. Upprepa steg 1-4 med filen Ladda ned blanketter.sru.

Du kan inte spara SRU-filerna till en iPad, då du inte kan ladda ner dem till iOS. Det går bra att hämta SRU-filerna till en surfplatta med Android om du använder Chrome som webbläsare.

För att kunna skicka in deklarationen, måste du ha en e-legitimation.

Deklarationen kan skrivas ut flera gånger. Länkarna under Elektronisk inlämning på fliken Inlämning i programmet uppdateras då automatiskt. Du kan skicka in SRU-filerna flera gånger om deklarationen behöver kompletteras efter att du gjort inlämningen till Skatteverket.

Lås deklaration

Det är först när din deklaration är klar, som du kan låsa deklarationen.

1. Markera rutan Lås deklaration.

Att låsa deklarationen innebär att deklarationen inte kan ändras.

Du kan välja att låsa upp deklarationen genom att avmarkera rutan. Tänk dock på att om du gör någon förändring i Visma eEkonomi eller i Deklaration så påverkar det din deklaration.

Relaterade avsnitt

Underskott i firma