Correctieboekstukken aanmaken

Als het boekstuk handmatig is aangemaakt, dan brengt u het makkelijkst wijzigingen aan door het te openen en te bewerken. Lees meer in Boekstukken aanpassen.

Als het boekstuk niet handmatig is aangemaakt, dan kunt u het bedrag of de rekening corrigeren door een correctieboekstuk aan te maken.

Als een inkoopfactuur met een onjuist btw-bedrag is geboekt, dan hoeft u geen correctieboekstuk aan te maken. U kunt in plaats daarvan de inkoopfactuur gewoon openen en bewerken. Dit kan alleen als u Sta bewerken van inkoopfacturen toe heeft gemarkeerd onder Bedrijf - Facturering.

Als u een btw-aangifte aan het voorbereiden bent en u ontdekt dat u een boekstuk heeft geboekt op de verkeerde rekening of met een onjuist bedrag, dan moet u stoppen met wat u aan het doen bent, eerst de fout corrigeren en daarna opnieuw beginnen met het voorbereiden van de btw-aangifte.

1. Ga naar Boekhouding - Boekstukken.
  2. Selecteer het afwijkende boekstuk.
  3. Selecteer Bewerk.

In het venster dat wordt geopend kunt u het bedrag of de rekening corrigeren.

1. Selecteer Acties - Maak corr.boekstuk aan.

Als de optie Maak corr.boekstuk aan niet beschikbaar is, dan kan dat komen omdat het een boekstuk is dat automatisch is aangemaakt door het programma.

1. Markeer het selectievakje naast de regel die u wilt corrigeren, of, als alles moet worden gecorrigeerd, markeer Selecteer alle. Er wordt dan een nieuw correctieboekstuk weergegeven en op de geselecteerde regels worden de geboekte transacties automatisch teruggedraaid.
  2. Selecteer een datum voor het correctieboekstuk.
  3. Voeg de grootboekrekeningen toe die u wilt gebruiken.
  1. Klik op Boek.

Houd er rekening mee dat de datum van het correctieboekstuk invloed kan hebben op een eerdere btw-periode die is geblokkeerd en waarover al btw-aangifte is gedaan. In dat geval moet u teruggaan en de betrokken btw-aangifte annuleren en een nieuwe aanmaken.

Verwante onderwerpen

Handmatige boekstukken aanmaken
Afwijkingen in de btw-aangifte