Boekstukken verwijderen of annuleren

Sommige boekstukken die zich niet bevinden in een geblokkeerd boekjaar kunnen worden geannuleerd of verwijderd. Het type boekstuk dat u kunt annuleren of verwijderen is Handmatig boekstuk.

Een boekstuk kan niet worden geannuleerd of verwijderd als het regels met de volgende boekingen bevat:

• als de boeking op een debiteurenrekening is gedaan en aan een verkoopfactuur is gekoppeld
  • als de boeking op een crediteurenrekening is gedaan en aan een inkoopfactuur is gekoppeld
  • als de boeking op een kas- of bankrekening is gedaan

Boekstukken annuleren

1. Ga naar Boekhouding - Boekstukken.
  2. Selecteer het boekstuk dat u wilt annuleren.
  3. Selecteer Bewerk.
  4. Verwijder alle regels door op het minteken te klikken of nul als bedrag in te voeren.
  5. Klik op Bewaar.

Het boekstuk wordt in de lijst met boekstukken als Geannuleerd getoond. Het boekstuknummer blijft beschikbaar en kan opnieuw worden gebruikt. Om het boekstuk opnieuw te gebruiken opent u het en voegt u een datum, een omschrijving en de grootboekrekeningen waarop u de transactie wilt boeken toe.

Boekstukken verwijderen

U kunt het laatste boekstuk van elke reeks handmatige boekstukken verwijderen als dit voldoet aan de criteria om te worden aangepast en geannuleerd.

1. Selecteer Boekhouding - Boekstukken.
  2. Selecteer het boekstuk dat u wilt verwijderen.
  3. Selecteer Acties - Verwijder.

Denk eraan dat een boekstuk niet kan worden geannuleerd of verwijderd als:

• de boeking een correctieboekstuk is of aan een correctieboekstuk is gekoppeld
  • er verdelingen voor het boekstuk zijn gemaakt
  • het boekstuk in een btw-aangifte is gebruikt die in het grootboek is geboekt
  • het boekstuk een verrekening of een niet-inbare vordering is

Verwante onderwerpen

Boekstukken aanpassen
Correctieboekstukken aanmaken
Kostenplaatsgroepen, regelomschrijvingen of projecten corrigeren