Betalingsavtaler / AvtaleGiro

Generelt

AvtaleGiro er en tjeneste for automatisk betaling av faste regninger fra privatpersoner til bedrifter. På vegne av bankene sørger Nets for at regningene trekkes direkte fra betalers konto på forfallsdato. Det betyr mindre utestående og lavere faktureringskostnader.

For å kunne tilby AvtaleGiro som betalingstjeneste til dine kunder, må du (betalingsmottaker) inngå en avtale med din bankforbindelse om bruk av AvtaleGiro. Alle bankene i Norge tilbyr tjenesten.

Avtalegiro

Rutinene rundt AvtaleGiro kalles i Visma Quality Management for Betalingstjenester. Du finner rutinene i kategorien Klient i gruppen Innstillinger i båndet øverst i bildet etter at du har åpnet klient/firma. Klikk på Økonomi | Nets. Her finner du Mottaker-/betaleravtaler, Forsendelse og Forsendelsesarkiv:

Mottakeravtale

Firmaet som skal tilby AvtaleGiro til sine kunder, må inngå en avtale med sin bankforbindelse. Denne avtalen registreres som Mottakeravtale.

Opprett Ny mottakeravtale:

Opplysningene som skal registreres, finnes i avtalen med banken:

Betaleravtale

Det bør fremgå av faktura at betalingsmottaker tilbyr AvtaleGiro. Betaler bekrefter overfor sin bank ønske om AvtaleGiro som betalingsform.

Normalt får du informasjon om hvilke betalere som ønsker AvtaleGiro på fil fra Nets (returdata). Ønsker du å opprette avtaler manuelt, velger du Ny under Betaleravtaler:

For hver Mottakeravtale, får du en oversikt over tilhørende betaleravtaler:

Forsendelser

Forsendelse viser alle betalingskrav som er generert (faktura med AvtaleGiro), men ennå ikke sendt til Nets:

For å lage forsendelsesfil til Nets, trykk på Arkiver og velg plassering av fil. Filen er nå klar til å sende.

Forsendelsesarkiv

I Forsendelsesarkivet finner du en oversikt over alle oppdrag/forsendelser som er laget/sendt til Nets og en følgeseddel for hver forsendelse:

Følgeseddelens kan vises og skrives ut.

Forsendelsene kan også lagres til ny fil for forsendelse hvis det skulle være behov for det.

Sletteanmodning

Sletteanmodning blir dannet ved oppretting av kreditnota av faktura.

Alle beløpstransaksjoner som ikke er avregnet kan slettes.