Egen justering

Egen justering är ett av alternativen du kan välja för din resultatplanering.

Här har du möjlighet att göra egna skattemässiga justeringar istället för att använda programmets förslag för den slutgiltiga skattemässiga justeringen av resultatet. Att använda denna funktion förutsätter att du har god kännedom om skattereglerna för enskild firma.

Räntefördelning

Positiv räntefördelning

Om positiv räntefördelning kan göras visas ett förslag på Maximal räntefördelning som kan utnyttjas för positiv räntefördelning med hänsyn tagen till det resultat som beräknats före avdraget för räntefördelning. Du kan justera beloppet genom att ange ett annat belopp här.

Negativ räntefördelning

Om negativ räntefördelning har beräknats, vilket är ett tvingande belopp, kan det inte ändras. När ett belopp för negativ räntefördelning anges av programmet, kan ingen positiv räntefördelning göras samtidigt. Läs mer om räntefördelning här.

Periodiseringsfond

Programmet visar dels den högsta möjliga återföring som kan göras från periodiseringsfonden och dels den återföring som måste göras av de medel som avsattes sex år före det nu aktuella inkomståret och som ännu inte återförts.

Återföring av periodiseringsfond

Du kan själv fylla i ett annat belopp, lägre än den summa som anges av programmet i fältet Maximal återföring och den summa som visas i fältet Varav måste återföras. Använd fältet Fyll i årets återföring.

Avsättning till periodiseringsfond

Den högsta möjliga avsättningen till årets periodiseringsfond är 30 procent av inkomsten före avdraget. Programmet räknar fram den maximala avsättning som kan göras. Skriv in det belopp du vill avsätta i fältet Fyll i årets avsättning till periodiseringsfond.

I spåren av Coronautbrottet gäller tillfälliga regler under år 2019. Avsättning till periodiseringsfond får göras med 100% av vinsten upp till maxbeloppet 1 miljon kronor. För att kunna göra avdrag för mer än 30% av underlaget, måste du markera Utökad avsättning enligt tillfälliga regler år 2019 i dialogrutan Egen justering. Markeringen ska endast göras om du vill utöka årets möjliga avsättning till periodiseringsfond från 30% till 100%.

Expansionsfond

Minskning av expansionsfond

Programmet visar dels den högsta möjliga ökning som kan göras från expansionsfonden och dels den minskning som måste göras.

Du kan själv skriva in ett önskat belopp i fältet Fyll i årets återföring.

Om du anger ett lägre belopp att återföra, kommer programmet ändå fylla i det belopp som måste återföras.

Oavsett hur högt belopp du anger, kommer programmet att kontrollera så att återföring aldrig sker med högre belopp än det belopp som angavs i programmets ingångsvärden som avsättning till expansionsfond föregående år.

Avsättning till expansionsfond

Programmet visar den maximala avsättning som går att göra.

Skriv in det belopp som du vill avsätta i fältet Fyll i årets avsättning till expansionsfond.

Programmet beräknar avsättningen till högst inskrivna belopp, men aldrig till högre belopp än vad som angetts som högsta möjliga avsättning.

Avdrag för egenavgifter/Särskild löneskatt

Programmet kommer att beräkna och föreslå ett schablonavdrag som Skatteverket anser vara det högsta möjliga belopp för fältet Årets schablonavdrag. Du kan du ändra beloppet genom att klicka på Ändra. Det är bara möjligt att ändra till ett lägre belopp än det föreslagna.

Överskott/underskott

Programmet beräknar och visar resultatet här. Du kan inte ändra beloppet i fältet.