Factoring

Generelt

I Fakturering kan du velge å benytte factoring på klienten. Er dette valgt, kan du også ekskludere enkelte kunder fra factoringavtalen om du ønsker.

Avtale

Dersom firma/klient har avtale med et factoringselskap for innkreving av faktura, må du opprette avtale med nødvendige opplysninger.

Avtaler vedlikeholder du under fanen Klient i båndet øverst i bildet etter at du har åpnet klient/firma. Klikk på Økonomi | Factoringavtaler i gruppen Innstillinger.

Du får da opp et bilde som viser registrerte avtaler, og hvor du kan opprette nye, endre eller slette avtaler:

Har du flere avtaler, kan du også angi en av disse som standard som skal benyttes ved oppretting av nye kunder.

Registrer deretter nødvendige og ønskede opplysninger på avtalen.

Dersom du ikke finner ditt format, ta kontakt med Visma-partner eller Visma Support for videre avtale.

Kunden

På kunden setter du factoringavtale du ønsker å benytte. Det gjøres ved å åpne kunden og sett egenskapen Bruk factoringavtale under Egenskaper | Egenskaper til valgt factoring-avtale:

Setter du egenskapen til blank, blir ikke factoring benyttet på kunden.

Det også er mulig å overstyre kundens factoringavtale direkte på ordren.

Blankett

Det er laget egne blanketter ved bruk av factoring, både for normal faktura og e-postfaktura. Disse kan redigeres om ønskelig under Generelt | Blankettoppsett i gruppen Innstillinger i båndet på klienten.

Se også

Blanketter og blankettdesign

Fakturering / Fakturajournal

Når fakturaene er skrevet ut, må du eksportere filen som skal sendes over til factoringselskapet. Dette gjør du ved å velge Fakturajournal, -eksport og factoring fra fanen Faktura og gruppen Utskrift og eksport i båndet øverst i bildet:

Velg ønsker fakturanummerintervall i bildet som dukker opp, og sjekk at øvrige avkrysninger er som ønsket:

For å generere factoringfiler, må det hakes av for Kjør factoring... Når rutinen er kjørt, vil det være dannet nødvendige filer i angitt område.

Har du angitt e-postadresse for mottak av filene på factoringavtalen, vil du automatisk få opp et forslag til e-post hvor filene ligger som vedlegg:

Har du ikke angitt e-postadresse på factoringavtalen, må du manuelt lage en e-post og legge til filene hvis ikke annen leveranse er avtalt med factoringselskapet.