Lønn og arbeidsgiveravgift

Funksjonen Lønn og arbeidsgiveravgift finnes for både Periodeavslutning og Årsavslutning og du finner den under Balanseavstemming - MVA & avgifter.

Avstemming av arbeidsgiveravgift er en automatisert avstemming av data fra ulike kilder:

Avstemming av grunnlag for arbeidsgiveravgift ved å sammenholde:

• Grunnlag for arbeidsgiveravgift basert på bokførte beløp i regnskapet.
  • Grunnlag for arbeidsgiveravgift innrapportert på A-meldinger innsendt til Altinn.

Avstemming av periodens arbeidsgiveravgift ved å sammenholde:

• Beregnet arbeidsgiveravgift basert på bokførte beløp i regnskapet.
  • Beregnet arbeidsgiveravgift fra innrapportering på A-meldinger innsendt til Altinn.

Avstemming av skyldig arbeidsgiveravgift ved å sammenholde:

• Skyldig arbeidsgiveravgift i reegnskapet (konto med referansekonto 2770).
  • Raportering av arbeidsgiveravgift på siste termin på A-meldinger innsendt til Altinn.

Avstemming av lønnsinnberetning ved å sammenholde:

• Lønnsutbetalinger i perioden basert på bokførte beløp i regnskapet.
  • Lønnsutbetalinger i perioden innrapportert på A-meldinger innsendt til Altinn.

Kostnadskontoer og gjeldskontoer fra regnskapet identifiseres fra kontoenes referansekonto i klientens kontoplan i Periode & År.

Funksjonen for å hente data fra Altinn fyller automatisk ut en bestilling (skjema A-06) som genererer en melding (A07) for hver måned og for hittil i år, som hentes inn i bakgrunnen fra Altinn. Denne informasjonen inneholder informasjon om både lønn, arbeidsgiveravgift og skattetrekk som fylles ut i avstemmingen.

Ved å hente ut data fra Altinn og økonomisystemet og sammenholde dette, blir avstemmingen utført og dokumentert for konto 2770 Skyldig arbeidsgiveravgift.

Det eneste brukeren har behov for å gjøre, er å kontrollere og taste inn bilagsinformasjon (bilagsnummer, dato og beløp) for når betaling av terminen er foretatt.

Ved å krysse av for å Opprett Spesifikasjon av arbeidsgiveravgift Automatisk, vil det bli produsert avstemmingsvedlegg for konto 2770 Skyldig arbeidsgiveravgift.

Dersom det oppstår differanser i avstemmingen, kan det være formålstjenlig at man først kontrollerer at alle relevante kostnads- og balansekontoer er knyttet til riktig referansekonto. Tilknytning til referansekonto er det som sikrer at en konto blir korrekt identifisert når det gjelder innberetnings- og arbeidsgiveravgiftsplikt.

Referansekontoer som anvendes er følgende: