Forskuddstrekk

Funksjonen Forskuddstrekk finnes for både Periodeavslutning og Årsavslutning og du finner den under Balanseavstemming - MVA & avgifter.

Avstemming av Forskuddstrekk er en automatisert avstemming av data fra fem ulike kilder:

• Skyldig skattetrekk (referansekonto 2600 i kontoplanen)
  • Innestående på trekkinnskuddskonto (referansekonto 1950 i kontoplanen)
  • Innberetning av A-meldinger til Altinn (A07 Avstemmingsinformasjon)
  • Betalingsbilag for betalt forskuddstrekk (registreres p.t. manuelt)
  • Skyldig utleggstrekk og bidragstrekk (referansekonto 2610 og 2620 i kontoplanen)

Funksjonen for å hente data fra Altinn fyller automatisk ut en bestilling (skjema A-06) som genererer en melding (A07) for hver måned og for hittil i år, som hentes inn i bakgrunnen fra Altinn. Denne informasjonen inneholder informasjon om både lønn, arbeidsgiveravgift og skattetrekk som fylles ut i avstemmingen.

Ved å hente ut data fra Altinn og økonomisystemet og sammenholde dette, blir avstemmingen utført og dokumentert for konto 1950 Skattetrekkinnskudd og konto 2600 Skattetrekk.

Det eneste brukeren har behov for å gjøre, er å kontrollere og taste inn bilagsinformasjon (bilagsnummer, dato og beløp) for når betaling av terminen er foretatt.

Ved å krysse av for å Opprett Spesifikasjon av forskuddstrekk vedlegg automatisk, vil det bli produsert avstemmingsvedlegg for konto 2600 Skattetrekk og 1950 Skattetrekkinnskudd.

Avstemmingen kan gjøres ved avstemming av hver måned, men blir alltid vist for perioder på to måneder tilsvarende reglene for betaling av forskuddstrekk.

Avstemmingsvedlegget er koblet til konto 2600, der terminens beløp fra Altinn vises som avstemmingsbeløp for vedlegget. Beløpet vil være beløpet fra siste termin hentet inn fra Altinn. Hvis dette beløpet er det samme som det ubetalte skattetrekket på konto 2600, vil det ikke være noen avstemmingsdifferanse på kontoen.

Avstemmingsvedlegget er også koblet til konto 1950, men uten beløp. Da er det enkelt for brukeren å kontrollere om beløpet på konto 1950 Bankinnskudd viser et tilstrekkelig stort bankinnskudd.

Dersom konto 1950 Bankinnskudd inneholder avsetning for utleggstrekk eller bidragstrekk, vil dette bli hensyntatt og trukket i fra ved avstemming av forskuddstrekk isolert sett.