MVA fra og med 2022

Modulen for MVA-avstemming finner du under MVA og avgifter - MVA i balanseavstemmingen. Den oppdateres automatisk med regnskapsdata importert til Periode & År.

Modulen for MVA-avstemming i Periode & År består av samme seksjoner og rader som brukes i Skatteetatens MVA-melding. Den blir automatisk oppdatert med regnskapsdata som er importert til programmet, og gir deg en god oversikt over selskapets registrerte merverdiavgift, MVA rapportert til Skatteetaten og mulige forskjeller mellom de registrerte og de rapporterte beløpene.

Du vil også finne informasjon om betalinger og/eller tilbakebetalinger.

Avstemmingsvedlegget MVA-dokumentasjon opprettes automatisk fra MVA-avstemmingen som standard.

Du kan bruke den til periodeavstemming, samt avstemming i årsoppgjøret.

MVA-avstemmingen er basert på bruken av konto 2740 for MVA-oppgjør.

MVA-meldinger som er sendt inn kan importeres fra Altinn, og må nedlastes dersom aktiv periode skal avstemmes. Viktig at man laster ned fra Altinn før man starter avstemmingsarbeidet. Perioder som er låst vil ikke påvirkes av at data importeres fra Altinn.

Valg av MVA-periode

Valg av MVA-periode gjøres av økonomisystemet ved innrapportering av MVA-melding og oppdateres i Periode & År ved nedlasting av MVA-melding fra Altinn. Informasjon om dette finner man øverst til venstre i skjermbildet for MVA under MVA & Avgifter i balanseavstemmingen.

I Periode & År støttes visning for Måned, Tomånedlig og Årlig. To-månedlig er standardalternativet. Hvis du velger månedlig MVA-avstemming, opprettes en kolonne for hver måned. Hvis du velger tomånedlig MVA-avstemming, opprettes en kolonne for Jan-Feb, en kolonne for Mar-Apr, og så videre.

Endring av MVA-perioder i løpet av et pågående regnskapsår

Det er mulig å endre MVA-perioder i løpet av et pågående regnskapsår, men dette må som nevnt tidligere utføres i økonomisystemet i forbindelse med innrapportering av MVA-melding.

Når du endrer MVA-perioder, må du være oppmerksom på at:

• Tidligere avstemmingsperioder vil ikke bli påvirket av endringen.
  • Det er ikke mulig å endre MVA-perioder i låste avstemmingsperioder.

Strukturen i MVA-avstemmingen

Modulen for MVA-avstemming består av rader med hovedbokskontoer og mva-koder. Bokførte verdier på hovedbokskontoene i 27xx-serien fremkommer i kolonnen for Bokført, og innrapporterte verdier på mva-kodene fremkommer i kolonnen for MVA-melding. Sistnevnte følger samme struktur som brukes ved innrapportering av MVA-melding til Skatteetaten/Altinn.

Hvilke kontoer er koplet til hvilke rader?

Periode & År er klientkontoer koblet til referansekontoer. Hver rad med klientkonto i merverdiavgiftsavstemmingen blir koblet til en referansekonto, som igjen bestemmer hvilke klientkontoer som vises under henholdsvis gruppering av Utgående merverdiavgift og Inngående merverdiavgift. Bare kontoer med registrerte transaksjoner vises.

Vis transaksjoner

Det er mulig å vise bilagene som er registrert på kontoene i MVA-avstemmingen. Understrekede beløp er klikkbare, og når du klikker på en av disse, åpnes dialogboksen for Kontoanalyse. I denne dialogen vises alle transaksjonene som er registrert på kontoen.