Automatische-incassobestand aanmaken of opdracht direct naar de bank verzenden

Wanneer er openstaande automatische-incassofacturen zijn met de status Niet in incassobestand of Niet naar bank verzonden, kunt u een incasso-opdracht aanmaken die u vervolgens als bestand kunt downloaden of rechtstreeks naar de bank kunt sturen.

Houd er rekening mee dat alleen facturen in euro's kunnen worden opgenomen in een incasso-opdracht, en dat automatische incasso niet wordt ondersteund voor snelle facturen die vanuit een handmatig boekstuk zijn aangemaakt.

1. Ga naar Verkoop - Verkoopfacturen en selecteer het tabblad Openstaande facturen.

2. Selecteer Exporteer in het bericht boven aan de pagina.

Het is ook mogelijk om nieuwe automatische incasso-opdrachten aan te maken via Instellingen - Import en export - Maak automatische-incassobestand voor verkoopfacturen - Nieuwe export.

3. Als u meerdere bankrekeningen met automatische incasso heeft, zorg er dan voor dat linksboven de juiste bankrekening is geselecteerd.

4. Selecteer het gewenste type machtiging (Core of B2B) om een overzicht te krijgen van alle te incasseren facturen voor het gekozen machtigingstype.

5. In de lijst kunt u facturen deselecteren die u niet in het bestand wilt opnemen en eventueel de incassodatum wijzigen. Ook kunt u via Vervaldatum t/m een filter op de vervaldatum toepassen als u enkel facturen tot een bepaalde datum wilt opnemen.

Standaard is de incassodatum gelijk aan de vervaldatum van de factuur. Als deze datum al is verstreken, dan wordt de incassodatum standaard één dag verder gezet dan de datum van vandaag, zodat de bank de opdracht kan verwerken.

Tip: Wanneer er in het contract met uw bank een beperkt maximumbedrag per incassobatch is vastgelegd, zorg er dan voor dat het totaalbedrag van de geselecteerde facturen dat bedrag niet overschrijdt. U kunt het totaalbedrag van het incassobestand op basis van uw selectie in de linkerbovenhoek terugzien.

6. Selecteer nu Exporteer/Verzend met batchdatum of Exporteer/Verzend zonder batchdatum.

Als u exporteert/verzendt met batchdatum, dan krijgt u de optie om voor alle geselecteerde facturen dezelfde incassodatum in te stellen. Daarmee kunt u voorkomen dat er per batch per datum extra afhandelingskosten door de bank in rekening worden gebracht. Bij het exporteren/verzenden zonder batchdatum worden de originele incassodatums van de afzonderlijke facturen gebruikt.

7. Afhankelijk van uw bankinstellingen downloadt u nu het incassobestand dat u naar de webpagina van uw bank uploadt, of u verzendt de automatische incasso-opdracht direct naar de bank waarna u deze daar bevestigt.

8. De facturen die in het bestand zijn opgenomen, worden nu automatisch betaald op de tussenrekening voor automatische incasso.

We raden aan om een pdf-overzicht op te slaan zodra de automatische incasso-opdracht is aangemaakt. Lees meer hierover in Automatische-incassobestand voor verkoopfacturen aanmaken.

Verwante onderwerpen

Instellingen voor automatische incasso inschakelen
Automatische-incassofacturen aanmaken
Inkomende uitbetalingen van automatische incasso-opdrachten afstemmen
Automatische incasso corrigeren (stornering)