Grunnleggende opplysninger

Generelt

Her finner du oversikt over en del grunnleggende opplysninger og egenskaper som må kontrolleres og settes før du kan starte med Fakturering.

Egenskaper

Under egenskapene i bildet for Egenskaper, må du kontrollere navn, adresser, selskapsform og organisasjonsnummer, i tillegg til å angi om firmaet er registrert i Foretaksregisteret og MVA-registeret.

Se også

Egenskaper

Systeminnstillinger for fakturering

Innstillinger for fakturering finner du under fanen Klient i båndet øverst i bildet. Velg Økonomi | Fakturering under gruppen Innstillinger.

Under fanen Fakturering til venstre i bildet legger du inn informasjon som for eksempel neste ordrenummer, fakturanummer, kundenummer, osv. Neste kundenummer er viktig dersom regnskapsfører vil ha løpende kundenummerering. Vi anbefaler at du rådfører deg med din regnskapsfører for å avdekke hva som er det neste ledige kundenummeret.

NB! Dersom du skal oppdatere fakturatransaksjonene i DI-Regnskap, er det viktig at du har maksimum 6 siffer på fakturanummer.

Under fanen Transaksjoner til venstre i bildet kan du aktivere transaksjonsbehandling, det vil si du ønsker å sende fakturaer og kunder over til din regnskapsfører. Her kan du blant annet velge å overføre direkte til ERP-systemet som er valgt på klienten, eller eksportere transaksjonene til fil eller e-post for å sende disse til din regnskapsfører.

Se også

Overføring til regnskap

Merverdiavgift

Oppsett av MVA-koder og satser for MVA finner du under fanen Klient i båndet øverst i bildet. Velg Økonomi | MVA under gruppen Innstillinger.

Kontroller at korrekte MVA-satser og avgiftskoder ønsket av regnskapsfører er lagt inn. Dersom du allerede har benyttet kodene, og regnskapsfører ønsker andre koder, kan du velge å legge inn kodene til regnskapsfører inn i feltet for Brukerdefinert kode.

Kontoplan

Kontoplan vedlikeholder du under fanen Klient i båndet øverst i bildet. Velg Økonomi | Diverse | Kontoplan under gruppen Innstillinger.

Sørg for å ha en kontoplan som minimum inneholder salgskontoene du har behov for. Du kan velge å Opprette standard kontoplan, og eventuelt endre/opprette disse. Disse kontoene skal du bl.a. benytte til å styre produkter til korrekt salgskonto i regnskapet.

Kunder

Kunder kan opprettes manuelt, eller disse kan importeres fra fil. For å opprette ny kunde manuelt, velger du firma/klient, og deretter fanen Ny i båndet øverst i bildet. I gruppen Forbindelse, trykker du på knappen Kunde.

Vi anbefaler det minst legges inn opplysninger om kundens navn, adresse, kredittdager (dersom dette skal overstyres), e-post, telefon og annen relevant informasjon du ønsker oversikt over. Legg også inn kontaktpersoner du har hos kunden.

Kundenummer settes automatisk av Fakturering baser på Startverdi kundenummer.

Se også

Importere kunder

Leverandører

For å opprette ny leverandør, velger du firma/klient, og deretter fanen Ny i båndet øverst i bildet. I gruppen Forbindelse, trykker du på knappen Leverandør.

Vi anbefaler det minst legges inn opplysninger om leverandørens navn, adresse, telefon og annen relevant informasjon du ønsker oversikt over. Legg også inn kontaktpersoner du har hos leverandøren.

Produkter

Produkter kan opprettes manuelt, eller disse kan importeres fra fil. For å opprette nytt produkt manuelt, velger du firma/klient, og så Hjem (firmanavn) | Salg | Produkter i bildevelgeren til venstre i bildet. Velg så fanen Produkt i båndet øverst i bildet, og trykk så på knappen Ny.

Legg inn opplysninger om produktet, slik som produkt nummer og navn, enhet, utpris, MVA-opplysninger og salgskonti (fri og pliktig).

Merk! Dersom produktet skal føres i timeregistrering i Visma Quality Management, må produktgruppe settes til Intern timeart eller Ekstern timeart.

Se også

Importere produkter

Avdelinger

Dersom du ønsker å benytte avdelinger i ordre-/faktureringssammenheng, kan du opprette og vedlikeholde disse under fanen Klient i båndet øverst i bildet. Velg Økonomi | Diverse | Avdelinger under gruppen Innstillinger.

Du kan legge inn avdeling på produkt, medarbeider og/eller kunde. Disse kan overføres og følges opp i ERP-systemet.

Ved tildeling av avdelingsnummer, skjer dette i følgende rekkefølge:

• Per produkt
  • Per medarbeider
  • Per kunde

Det vil si at avdeling på ordrelinjenivå, settes i henhold til dette. Ved eventuell sammenslåing av ordrelinjer på faktura blir avdelingsbegrepet med (det vil si timeart/avdeling).