Rapportering i DI-Regnskap

Innledning

Rapportutvalget i DI-Regnskap inneholder standard regnskapsrapporter. Rapportene kan skrives ut i ulike format. I tillegg til rapportene under menyvalg Rapportering finnes en rekke reskontrorapporter under Kundeoppfølging og Leverandøroppfølging. Fra spørrebildene under Spørring kan du også skrive ut informasjonen du har valgt.

Under Egenskaper | Rapportoppsett og Egenskaper | Annen rapportdefinering finnes koder som har betydning for rapportene. Kolonnedefineringene kan overstyres under utskrift.

Alle rapporter kan skrives ut i PDF-format ved at du velger PDF-format som "skriver". Denne PDF-driveren leveres gratis sammen med Visma Quality Management.

Se også

Egenskaper Rapportoppsett
Egenskaper Annen rapportbehandling
Blankettgenerator
DI-Trioplan

Regnskapsrapportering

Det er også mulig å ta ut en rapportsamling som dekker Bokføringsforskriftens krav med unntak av spesifikasjon av lønnsoppgavepliktige ytelser under Fellesrutiner. Dette må tas ut særskilt fra lønnssystemet.

Rapportsamlingen lagres i PDF-format og kan skrives ut som årsrapportering og som periodisk rapportering. I tillegg til bokførte opplysninger har rapportsamlingen en oversikt over Kontointervall, Reserverte kont, Perioder/avgiftsterminer, Avgiftskoder, Avgiftssatser, Bilagsarter og eventuelle Avdelinger og oppsatte Automatposteringer som er brukt i aktuell periode.

Se også

Systembeskrivelse
Systembeskrivelse - rapporter

Rapportutvalg

Under Rapportering | Rapportutvalg velger du ønsket(de) rapport(er). .

Fører du avdelingsregnskap, får du 2 kolonner med valg, og avdelingsrapportene bestilles i høyre kolonne. Rapporter som gjelder for firma, bestilles da i venstre kolonne. Du kan bestille rapporter for alle avdelinger, avdelinger fra-til eller utvalgte avdelinger. Avdelings­rapportene kan skrives ut spesifisert pr. avdeling eller akkumulert.

Sett kryss bak de lister/rapporter som skal skrives ut og sjekk om tillegsspørsmålene/egenskapene er i overensstemmelse med dine ønsker.

Det er også mulig å lage egne rapporter i Blankettgenerator for de fleste rapportene.

Du får en del tilleggsspørsmål (høyre side i bildet) på alle rapporter, hvor du velger bl.a. regnskapsår, periode, osv. Generelle spørsmål som finnes på de fleste rapportene finner du beskrevet under her, og valg som gjelder en eller få rapporter finner du beskrevet under de ulike rapportene.

Systemet foreslår inneværende regnskapsår på alle rapporter. Skal du skrive ut rapporter fra tidligere år, må du endre år. Det er kun mulig å velge mellom år hvor det finnes en historikk.

Periodisk kunde-/leverandørreskontro

Periodiske rapporter på kunder og leverandører og inneholder alle posteringer på alle eller utvalgte kunder/leverandører i valgt periode. Rapportene inneholder inngående saldo ved starten av perioden, alle posteringer i perioden sortert etter stigende dato og saldo pr. utgangen av perioden. I tillegg inneholder rapportene kolonner for omsetning denne periode og hittil i år.

Etter at du har valgt reskontroliste, kan du gjøre en del tilleggsvalg som sortering, gruppe, antall, osv.

Periodisk hovedbok

Rapporten viser alle bevegelser på alle eller utvalgte hovedbokskonti, sortert etter stigende kontonummer. Rapporten gir også inngående saldo for perioden (lik utgående saldo for perioden foran), posteringer på konto sortert etter stigende dato og utgående saldo pr. utgangen av perioden.

Dersom inngående saldo (IB) er spesifisert i flere poster, kan du velge om postene skal akkumuleres. Det velger du under Egenskaper | Annen rapportbehandling | Akkumulerte lister.

Akkumulert kunde-/leverandørreskontro / Åpen post lister

Periodiske rapporter på kunder og leverandører og inneholder alle posteringer på alle eller utvalgte kunder/leverandører i valgt periode og hittil i år. Rapporten er lik Periodisk kunde-/leverandørreskontro, med unntak av at den alltid starter med IB-periode, og du kan kun velge til periode.

Etter at du har valgt reskontroliste, kan du gjøre en del tilleggsvalg som sortering, gruppe, antall, osv.

I tillegg til vanlig akkumulerte reskontrolister, kan du velge blant en rekke reskontrolister. Du kan velge standard rapporttype for akkumulert kunde-/leverandørreskontro under Egenskaper | Annen rapportbehandling | Akkumulerte lister. Denne kan overstyres under utskrift.

NB! Rapportene vil vise tallene hittil i år. Ønsker du å utelater tidligere perioder, må du velge periodiske rapporter.

Akkumulert hovedbok

Rapporten viser alle bevegelser på alle eller utvalgte hovedbokskonti hittil i år, sortert etter stigende kontonummer. Rapporten er lik Periodisk hovedbok, med unntak av at den alltid starter med IB-periode, og du kan kun velge til periode.

Rapporten gir også inngående saldo for perioden (lik utgående saldo for perioden foran), posteringer på konto sortert etter stigende dato og utgående saldo pr. utgangen av perioden.

Dersom inngående saldo (IB) er spesifisert i flere poster, kan du velge om postene skal akkumuleres. Det velger du under Egenskaper | Annen rapportbehandling | Akkumulerte lister.

NB! Rapporten vil vise tallene hittil i år. Ønsker du å utelater tidligere perioder, må du velge periodisk rapport.

Bokføringsspesifikasjon/MVA-melding

Det finnes ulike varianter av bokføringsspesifikasjonen og MVA-melding (MVA-oppgave før 2017). Bokføringsspesifikasjon med periodisk MVA-melding foreslås som standard.

Bokføringsspesifikasjon med periodisk MVA-melding samt Kontospesifisert MVA-melding er også en del av rapportsamlingen du kan skrive ut under Fellesrutiner | Rapportering

NB! Systemet skiller automatisk, slik at skriver du ut MVA-rapport fra første avgiftstermin i 2017 får du ut MVA-meldingen og skriver du ut MVA-rapport før dette får du ut MVA-opgpaven.

Se også

Regnskapsrapportering

Bokføringsspesifikasjon

Bokføringsspesifikasjonen viser i utgangspunktet postering av alle bilag (slik de er gjort under registreringsrutinen) sortert etter stigende bilags­nummer med spesifikasjon av avgiftene. Har du valgt egne bilagsnummerserier for de ulike bilags-/buntarter, kan bilagene sorteres i stigende nummerrekkefølge innen hver bunt-/bilagsart.

Utskriften viser bilagsnummer, bilagsdato, bilagsart, bilagsarttekst, eventuelt avdelings­­nummer, avgiftskode, bruttobeløp, spesifikasjon av avgifter og postert nettobeløp. Til slutt vises sum posteringer bruttobeløp, nettobeløp, sum ført avgift, samt summer som overføres fra hovedbok til kunde-/leverandørreskontro(er). Summene er spesifisert i debet og kredit.

Bokføringsspesifikasjonen kan skrives ut sammen med eller uten MVA-meldingen.

Ønsker du kontonavn på rapporten, må du krysse av for det under Egenskaper | Annen Rapportbehandling | Bokføringsspesifikasjon/­MVA-behandling. Brukes kontonavn i bokføringsspesifikasjon skrives en linje pr. postering. Bokføringsspesifikasjon uten kontonavn skrives med debet- og kreditposteringen på samme linje.

MVA-meldingen (MVA-oppgaven)

Alle våre system garanteres til enhver tid å tilfredsstille de revisjons- og avstemmingmessige krav som stilles av myndighetene.

Etter Bokføringsforskriften skal spesifikasjonen som nevnt i Bokføringsloven inneholde spesifikasjon av merverdiavgift.

MVA-meldingen (og den tidligere MVA-oppgaven) kan skrives ut på ulike kriterier, både periodisk og akkumulert. I tillegg kan du få en spesifisert akkumulert oppgave. Dette gjelder de som kjører med standard 6 terminer.

Kontospesifisert MVA-melding (type 7), tilfredsstiller lov om kontospesifisert avgiftsoppgave.

Ved brudd i bilagsnummerrekkefølgen, kommer dette frem på rapporten med en * (stjerne) ved første nummer etter brudd.

Se også

Systembeskrivelse - Avgiftsbehandling

Saldoliste kunder / leverandører

Saldolisten for kunder og leverandører kan skrives ut med aldersfordeling eller kun med saldo pr. dato. Aldersfordelingen kan foretas iht. valgt regnskapsperiode eller dagens dato og hentes enten fra historikk eller Åpne-poster. I historikken ligger alle bokførte bilag. Åpen-poster er oppgjorte poster og kan i tillegg inneholde ikke-oppdaterte bunter avhengig av valgt kryssing. Åpne poster er status pr. dagens dato.

På alders­fordelte saldolister får du akkumulert omsetning hittil i år og hittil i fjor. Aldersfordelte saldolister gir en linje pr. kunde/leverandør med saldofordeling på periodene samt omsetning hittil i år og hittil i fjor.

Velger du saldolister uten alders­fordeling får du både periodisk og total omsetningssammenligning.

I tillegg til valg av aldersfordeling kan du velge om alle registrerte kunder skal skrives ut, eller om det skal være avhengig av bevegelsen på kontoen. Dette valget gjør du under Egenskaper | Annen rapportbehandling | Saldolister.

Skal du ta ut en saldoliste fra en tidligere periode, må du velge en variant som henter opplysningene fra historikk (Dagens dato & Historikk eller Regnskapsperiode & Historikk).

OBS! Vær spesielt oppmerksom på forskjellen mellom rapporter basert på åpen-post register og historikk (se beskrivelse for hver type rapport)! Benytter du ikke post-mot-post behandling, skal du alltid velge rapporter basert på regnskapshistorikken.

Merk! Saldoliste basert på Åpen-post registeret viser alltid saldo pr. bokført dato.

NB! Brukere som ikke benytter Post-mot-postbehandling skal ikke benytte koder basert på åpne poster. Vær oppmerksom på at dersom du velger en liste basert på åpne poster, er det først og fremst avhengig av at du har valgt en eller annen variant av post-mot-post behandling. I tillegg er det viktig å være oppmerksom på at type post-mot-post behandling har betydning. Har du valgt kryssing av åpne poster under bilagsregistrering, vil også bilag som ennå ikke er oppdatert komme frem på listen.

Saldoliste hovedbok

Standard rapport velger du under Egenskaper | Annen rapport­behandling | Saldolister. I samme bildet velger du om du ønsker å skrive ut alle konti eller kun konti med bevegelse som standard. Dette kan overstyres når du velger rapporten.

Under Egenskaper | Annen rapportbehandling | Saldolister kan du velge om kontonummer skal skrives ut og om det skal høyre/venstre justeres.

Har du bygd opp gruppesummer i saldolisten vil også disse summene komme med. Oppbygging av gruppesummer i saldoliste gjøres under Egenskaper | Annen rapportbehandling | Saldolister.

Rapporten kan gi henvisning til linjer i liste-, resultat- og balanserapport.

Resultatrapport

Det følger med flere standard resultatrapporter med systemet. I tillegg kan du også benytte DI-Blankettgeneratro hvor du kan bygge opp din egen resultatrapport.

Knytting mellom konto og linje samt summeringer vedlikeholdes i DI-Regnskap under Egenskaper | Rapportoppsett.

Balanserapport

Det følger med flere standard resultatrapporter med systemet. I tillegg kan du også benytte DI-Blankettgeneratro hvor du kan bygge opp din egen resultatrapport.

Knytting mellom konto og linje samt summeringer vedlikeholdes i DI-Regnskap under Egenskaper | Rapportoppsett.

Listerapport

Listerapportene kan brukes til å bygge opp rapporter over ønskede konti uavhengig av forutsetningene som ligger til grunn for resultat- og balanserapportene. Rapportene (3 alternative) defineres under Egenskaper | Rapportoppsett.

Dersom du kjører avdelingsregnskap, kan Listerapporten tas ut for alle avdelinger spesifisert, for utvalgte avdelinger spesifisert eller akkumulert.

Rapportmix

Du kan bygge opp 2 ferdige utvalg/rapportsamlinger av ønskede rapporter. I tillegg tas det vare på siste kombinasjon av rapporter du skrev ut. Skriver du vanligvis ut de samme periodiske rapporter på de samme kriterier, forenkles utskriftsrutinen. Velg Rapportmix i menyen øverst i bildet for å sette/velge/slette rapportmixer.

Skulle du ønske og legge til eller fjerne rapporter fra en rapportmix, kan du gjøre dette i ettertid. Velg aktuell rapportmix, og gjør ønskede endringer.

Når du vil skrive ut rapporter ved hjelp av rapportmix, velger du ønsket rapportmix, endrer eventuelt periode, og klikker OK for å skrive ut rapportene i samlingen.

DI-Trioplan, rapporter/budsjettering

Du kan starte DI-Trioplan direkte fra DI-Regnskap. Det krever imidlertid at systemet er satt opp for dette.

Se også

Integrasjon DI-Trioplan

Rapporter til Excel (mal)

Dersom du ønsker å produsere saldolister, aldersfordelte lister, omsetningsrapporter, avstemmingsark hovedbok og åpne poster til Microsoft Excel, kan dette gjøres under Rapportering | Rapporter til Excel (mal).

Rapportene er basert på en fast mal.

Se også

Rapporter til Excel (mal) - DI-Regnskap