Du er her: Veiledninger > Veiledninger DI-Fakturering > Felles varelager

Felles varelager

Innledning

Har du flere varelagre kan det være praktisk med et felles varelager.

Det er flere fordeler med dette:

• Du ser hele tiden hva de andre avdelinger/firmaer har på lager
  • Du kan vedlikeholde pris kun på ett sted som automatisk blir oppdatert hos de andre
  • Legger du inn nye varer, vil alle kunne se dette umiddelbart

Merk! Har du felles varelager, har du også mulighet til å ha felles leverandører. Dette kan kombineres med en bestillingsrutine som gjør at du har mulighet til først å søke på andre avdelingers lager, før varen bestilles manuelt eller automatisk hos leverandør. Ta kontakt med Visma DI Support for ytterligere opplysninger.

NB! For å kunne bruke felles varelager må dette settes opp på installasjonen. Ta kontakt med Visma DI Support for bistand til dette!

Dersom du ikke allerede har flere lager, må du opprette disse først.

Se også

Flerlager

Egenskaper

Når det gjelder øvrige egenskaper på for eksempel varer, anbefaler vi at disse i størst mulig grad er likt satt opp på alle firmaene (klientene).  Hvis det for eksempel er valgt bruttoprising på en klient og nettoprising på en annen, vil vareregistrene se ulike ut selv om prinsippene er de samme.

Slik gjør du:

1. Opprett hovedklienter og underklienter
  2. Legg inn egenskap for oppdatering av prisendring

Punkt 1 - Hovedklienter og underklienter

Fra menyen, velg Innstillinger | Egenskaper DI-Business | Systemprofil og velg knappen Felles registre. Valget vil kun være tilgjengelig dersom Felles varelager er satt opp på installasjonen.

Velg firma som skal benyttes som hovedklient og deretter underklienter:

Når det gjøres endringer på hovedklienten, vil dette vises umiddelbart på alle underklientene.

Punkt 2 - Oppdatering av prisendring

Denne egenskapen legger du inn i meny Egenskaper | DI-Fakturering | Pris/rabatt, huk av i feltet Oppdater alle lagersted ved prisendring.

Feltet vises kun dersom du har tidligere har satt opp løsning for Flerlager (egen dokumentasjon).

Se også

Flerlager

Felles leverandører

Innkjøp er blitt stadig viktigere for bedriftenes konkurransekraft. Pris og leveringstider blir diskutert sammen med en rekke andre kriterier som for eksempel hvem som kan levere, kvalitet, hvor mange leverandører skal du ha, transportkostnader, fleksibilitet, kvantumsrabatt, avtaler, alternative leveringskilder osv.

Selv om du har flere firma (klienter), kan det være behov for en felles innkjøpspolitikk. Fordelen med felles leverandører, er at leverandørene vedlikeholdes ett sted (på hovedklienten). Det gjør det lettere å administrere leverandørene. Alt vedlikehold må utføres på hovedklienten.

Hvis du kjører felles varelager, er det enkelt å overføre leverandører til underklientene. Før du overfører 1. gang, må systemet klargjøres.

Slik gjør du:

1. Sett opp kontointervall for hvert firma/klient
  2. Rydd i leverandørbasen på hovedklient
  3. Overfør leverandører fra hovedklient til underklient

Punkt 1 - Kontointervall på klientene

Før synkronisering av leverandørene må kontointervallene på hver underklient (avdeling) være identisk med hovedklienten.

Dette kan justeres under Egenskaper | Felles | Kontointervall.

Punkt 2 - Rydding i leverandørbasen

Tar du utgangspunkt i innkjøpt volum eller innkjøpets kostnader, ser du fort at noen leverandører er viktigere enn andre. Undersøkelser viser at de 10 viktigste leverandørene står i gjennomsnitt for 70 % av de totale innkjøpskostnadene.

Ettersom innkjøpskostnadene står for en høy andel av totalkostnadene, står leverandørene for en stor del av verdiskapningen som er knyttet til bedriftens produkter og tjenester. Velger du å arbeide med noen få utvalgte leverandører, kan du for eksempel utvikle samarbeid om teknisk utvikling som fører til bedre produkter/prosesser.

Bedriftene har derfor mye å vinne på å klassifisere og differensiere sine leverandører.

Vi anbefaler at utgåtte leverandører slettes fra hovedklienten og eventuelt også fra underklienter. Til dette kan du blant annet benytte rutine Verktøy | Verktøykasse | Generelt | Nullstille/Slette som gir mulighet til å slette flere leverandører.

Punkt 3 - Overfør leverandørene til underklienter

Når leverandørbasen på hovedklienten er slik du vil ha den, kan overføring starte. Rutinen fjerner ingen leverandører som eventuelt ligger på underklientene fra før, men legger kun til leverandører fra hovedklienten. Leverandører med samme leverandørnummer på underklienter blir overskrevet og oppdatert med nye opplysninger fra hovedklienten.

I menyen velger du Klient | Synkroniser leverandører på underklienter.

Rutinen kopierer over alle opplysninger til underklient og nullstiller samtidig følgende felt:

• inngående saldo
  • brutto omsetning pr. mnd.
  • bruttosaldo
  • ordresaldo
  • dato for siste fakturering

Rutinen må startes hver gang du ønsker overføring av leverandører fra hovedklient til underklient.