Du er her: Veiledninger > Veiledninger DI-Regnskap > Avgiftsfri omsetning

Avgiftsfri omsetning

Innledning

Denne veiledningen omhandler hvordan man bokfører ulike typer avgiftsfri omsetning slik at dette havner på riktig post i MVA-meldingen.

Dette inkluderer:

• innenlands omsetning og uttak fritatt for merverdiavgift i post 6,
  • innenlands omsetning med omvendt avgiftsplikt i post 7 og
  • utførsel av varer og tjenester som er fritatt for merverdiavgift i post 8.

Se også

Egenskaper felles - Avgiftskoder
Skattemelding for merverdiavgift (MVA-melding)
Kjøp av varer/tjenester med omvendt avgiftsplikt (kjøpers innrapportering)

Generelt

Omsetning innenfor merverdiavgiftsloven

Hovedregelen er at omsetning ført på konto innenfor kontointervall for Avgiftsfrie salgskonti og med avgiftskode for ingen beregning (standard avgiftskode 9) vil bli summert inn i post 6 i MVA-meldingen.

Kontointervall for salgskonti finner du under Egenskaper | Felles | Kontointervall:

Omsetning som skal mot post 7 eller 8 i MVA-meldingen merkes med at man benytter egne avgiftskoder for dette:

• Avgiftskode 97 - Innenlands omsetning med omvendt avgiftsplikt
    Koden benyttes ved innenlands omsetning med omvendt avgiftsplikt. Dette gjelder selgers omsetning av klimakvoter og gull til næringsdrivende og offentlig virksomthet, jfr. MVA-loven § 11-2 (2) og (3). Koden er avgiftsfri, og beløpet blir spesifisert i post 7 i MVA-meldingen.
  • Avgiftskode 98 - Utførsel av varer og tjenster fritatt MVA
    Koden benyttes ved utførsel av varer og tjenester som er fritatt for MVA. Dette gjelder normal omsetning fritatt for MVA etter MVA-loven kapittel 6 del III. Koden er avgiftsfri, og beløpet blir spesifisert i post 8 i MVA-meldingen.

Tips!Det finnes i tillegg en løsning dersom man av ulike årsaker kun benytter standard avgiftskode 9 på all avgiftsfri omsetning, f.eks. import fra systemer som ikke støtter utlegg til disse kodene, mv. Du kan da overstyre egenskapen Kontoavvik/overstyring i MVA-melding på kontonivå under Fil | Kontoplan:

Avgiftsfri omsetning ført mot konto med slik overstyring vil da bli summert inn i post 7 eller post 8 i MVA-meldingen. Vi anbefaler at avgiftskode 97 og 98 benyttes som hovedregel.

Merk!Poster som summeres inn i post 6, 7 og 8 i MVA-meldingen blir også medtatt i post 2 som viser samlet omsetning og uttak innenfor merverdiavgiftsloven og innførsel.

Omsetning utenfor merverdiavgiftsloven

Hovedregelen er at omsetning ført på konto innenfor kontointervall for Omsetn.konti utenfor avg.område og med avgiftskode for ingen beregning (standard avgiftskode 9) vil bli summert inn i post 1 i MVA-meldingen.

Kontointervall for salgskonti finner du under Egenskaper | Felles | Kontointervall:

Tips!Det finnes i tillegg en løsning dersom man f.eks. har konti innenfor kontointervall for Omsetn.konti utenfor avg.område som man ønsker å benytte som normale avgiftsfrie salgskonti eller man har konti innenfor kontointervall for Avgiftsfrie salgskonti som man ønsker å benytte som konti til omsetning utenfor merverdiavgiftsloven. Du kan da overstyre egenskapen Kontoavvik/overstyring i MVA-melding på kontonivå under Fil | Kontoplan og bestemme om konto skal være utenfor eller innenfor avgiftsområdet/merverdiavgiftsloven:

Eksempel - avgiftsfri omsetning

Bilagsregistrering

Kontroll-liste

MVA-melding