Visma DI

Du er her: Veiledninger > Veiledninger DI-Fakturering > Internfakturering

Internfakturering

Oppstart internfakturering

Internfakturering kan benyttes i de tilfeller et firma har flere avdelinger og kjøper varer av hverandre.

Du kan også benytte internfakturering i forbindelse med prosjekter. De andre avdelingene fakturerer da avdelingen som jobber på prosjektet vha. en internordre.

Det forutsettes at systemet er klargjort for ordre-/fakturabehandling fra før. Hvis ikke, må alle egenskaper i forbindelse med oppstart av systemet gås gjennom i tillegg.

Dersom dere ikke har benyttet avdelingsfakturering/prosjektfakturering tidligere, vil vi anbefale å lese gjennom følgende dokumentasjon i tillegg til denne:

• Avdelingsfakturering
  • Prosjektfakturering

For internfakturering vil vi anbefale at du oppretter en egen kundenummerserie for bruk av dette.

Egenskaper/innstillinger

Slik gjør du:

1. Legg inn et kontointervall på kundereskontro som kan benyttes til egen kundenummerserie for internfakturering (Egenskaper | Felles | Kontointervall)
  2. Legg deretter inn startverdi for kundenummerserien (Egenskaper | Tellere/Nummerserier | Felles)
  3. Opprett ett eller flere internkundenummer (gjerne ett kundenummer pr avdeling)
  4. Opprett kostnads- og inntektskontoer for internordre (Fil | Kontoplan)
  5. Reserver ovenstående kostnads- og inntektskonto for internordre (Egenskaper | Felles | Reserverte konti)
  6. Legg inn egenskaper for Avdelingsfakturering og Prosjektfakturering

På internordren skal inntektene føres på ”selgende avdeling (SA)” og kostnadene på ”kjøpende avdeling” (KA). KA fakturerer deretter kunden/prosjektet for varen.

• Inntektene til SA er differansen mellom eksternt kjøp og internt salg (varenummer).
  • Inntektene til KA er differansen mellom internt kjøp og eksternt salg (prosjektnummer).

Punkt 1 – Kontointervall på kundereskontro

Du må endre kontointervallet før du kan sette ny kundenummerserie til bruk for internfakturering. Velg Egenskaper | Felles | Kontointervall.

Punkt 2 – Egen kundenummerserie

Velg Egenskaper | Tellere/Nummerserier | Felles for å legge inn en ny nummerserie på kundenummer.

Punkt 3 – Konto for kundefordringer (serie 2)

Ettersom du har opprettet egen nummerserie, må du også legge inn konto for kundefordringer for denne serien. Velg Egenskaper | Felles | Reserverte konti, Kunder. Her kan du benytte samme som for serie 1.

Punkt 4 – Kostnads- og inntektskonto

Opprett en kostnadskonto og en inntektskonto under Fil | Kontoplan. Husk å velge sette Standard avgiftskode til 9 – Ingen avgift  på begge.

Velg Egenskaper | Felles | Reserverte konti, DI-Fakturering for å knytte disse opp som kostnads- og inntektskonto for internordrer.

Punkt 5 – Opprett interne kunder

Opprett kunder på vanlig måte under Fil | Kunder. Trykk deretter Ny. Du vil nå få spørsmål om hvilken nummerserie du vil opprette kunden i. Velg den reskontroserien du nettopp opprettet for internfakturering.

I motsetning til ved vanlig avdelingsfakturering, skal interne kunder IKKE være avgiftspliktig.

Punkt 6 - Egenskaper for avdelingsfakturering og prosjektfakturering

Sett følgende egenskaper under Egenskaper | DI-Fakturering:

• Velg Avdelingsfakturering
  • Hak av for Utfakturering pr avdeling (samme valg som over)
  • Velg eventuelt Prosjektfakturering: Prosjekt pr. ordre

Se også

Avdeling i DI-Business

Dersom du benytter DI-Prosjekt, kan det benyttes påslagsprosenter på enkelte konti i prosjektføringen.

Eksempel:

Egenskaper for dette settes under Fil | Kontoplan. Velg konto og Prosjektbehandling. Legg inn Påslagsprosent:

Fakturering internordrer

Slik fakturerer du:

• Velg Ordre | Vedlikehold | Registrere ny internordre
  • Velg KA (kjøpende avdeling/internkunde)
  • Legg eventuelt inn prosjekt i ordrehodet
  • Legg inn SA (selgende avdeling) pr. ordrelinje

På faktura til kunden/prosjektet er ikke varen spesifisert. Kunden faktureres etter avtalt pris for prosjektet, for eksempel ”Etter avtale”. Varen vil derfor kun opptre èn gang i en varelinje og da på internordren.