Du er her: Dokumentasjon > DI-Regnskap > Bilag

Bilag

Innledning

Før du registrerer bilag, må egenskaper for bunt-/­bilagsnummerering settes. Alle startverdier for buntnummer og eventuelt bilagsnummer vedlikeholdes under Egenskaper | Tellere/­nummerserier. Buntnummeret skrives ut på kontrollister og er et referansenummer i systemet. Det er viktig å velge faste regler for bilagsnummerering. Bilagsnummer skal være enkle å søke tilbake til.

Før du starter bilagsregistrering er det også viktig å sette opp kodene slik at rutinen fungerer så optimalt som mulig i forhold til ditt arbeidsmønster. Kodene for bilagsbehandling finner du under Egenskaper | DI-Regnskap | Bilagsbehandling

NB! Benytter du DI-Prosjekt og fører med prosjekthenvisning, føres normalt alle bilag i DI-Prosjekt. De fleste egenskaper og koder er felles for bilagsregistreringsbildet i DI-Regnskap og DI-Prosjekt.

Se også

Egenskaper Tellere/Nummerserier
Egenskaper DI-Regnskap - Bilagsbehandling

Bilag

Registrering av årsbilag

Bunter er en samling med bilag som skal registreres. Noen fører alle typer bilag i en bunt, mens andre igjen skiller de ulike bilagstypene og lager egne bunter for hver bilagsart, slik som inngående faktura, bankbilag, diversebilag, osv.

Et bilag kan registreres på en eller flere linjer. Bilagene imidlertid posteres mellom gyldige konti og med riktig avgiftskode. Det ligger ulike kontroller i systemet. Bilag skal også posteres med brutto beløp, dvs. inklusive MVA-beløp. Systemet vil splitte ut MVA (ut fra MVA-kode på bilagslinjen) automatisk under oppdatering av bunten.

Historikken inneholder detaljerte posterings­beskrivelser etter at bilagene er oppdatert og gir en totaloversikt over avgiftsberegninger pr. konto og termin.

Registrering av bilag kan splittes på flere registreringslinjer. Det kan være hensikts­messig når du f.eks. fører sammensatte fakturaer eller for konteringslister i forbindelse med innbetalinger. Beløpet registreres da enten i kredit eller debet, og statusrapporten nederst i skjermbildet gir løpende beskjed om avvik. Siste registreringslinje for bilaget bør føre til at differansen mellom debet og kredit blir null. En bunt kan ikke oppdateres dersom denne ikke går i null, dvs. total sum ført mot debet må være lik total sum ført mot kredit.

Under bilagsregistreringen er det mulig å bla opp/ned på linjene med piltastene i alle felt. I hvert av feltene i bilagsregistreringen kan du taste F1 for hjelp. I hjelpefunksjonen ligger det også tips som forenkler registreringen.

Når du oppretter en ny bunt, må du bekrefte buntopplysningene OK før du kan starte registrering av bilag.

Se også

Registrering av fjorårsbilag
Avdelinger i DI-Business
Valuta i DI-Business

Buntopplysninger

Når du oppretter en ny bunt, setter du ulike valg for bunten. Noen av disse valgene kan du endre i etterkant.

Verktøylinje

Øverst i bilagsregistreringsbildet finner du verktøylinjen, som gir tilgang til nyttige funksjoner.

Registreringslinjen

Bilagsregistreringsbildet/kolonner vil variere noe avhengig av om du fører avdelingsregnskap og/eller prosjektregnskap, og om du har valgt at kolonnen for avgiftskode skal komme før eller etter kontokolonnene.

Kontroller

Her er en liten oversikt over ulike kontrollerer som kan være greie å passe på under bilagsregistrering.

Merk! Hvis nettet går ned på grunn av strømbrudd eller lignende mens du er midt inne i bilagsregistreringen, vil du få beskjed om at det ligger en avbrutt bunt neste gang du går inn i rutinen med spørsmål om du vil fortsette på denne!

Registrering av fjorårsbilag

Du kan registrere bilag på perioder forrige år etter at årsavslutningsrutinen er kjørt. Det anbefales normalt at det kun registreres på siste periode i slike tilfeller.

Registreringsrutinen er lik den regulære registreringsrutinen med unntak av at opp­dateringen skjer på fjorårshistorikken og ikke på årets historikk. Saldi på konto oppdateres også. Med dette oppnås at fjorårstall blir riktig når rapporter for siste periode inneværende år skal skrives ut.

Postering på fjoråret fører til at inngående balanse pr. 01.01 blir justert.

Transaksjonene blir lagret for senere oppdatering. Registreringer av nye bunter kan fortsette senere for så å oppdatere alle buntene samlet eller enkeltvis.

Se også

Registrering av årsbilag
Avdelinger i DI-Business
Valuta i DI-Business

Kontroller

Her er en liten oversikt over ulike kontrollerer som kan være greie å passe på under bilagsregistrering for fjorårsbilag. Disse kommer i tillegg til kontroller for føring av årsbilag.

Se også

Registrering av årsbilag - Kontroller

Buntbehandling

Bunter som ikke er oppdatert kan endres, skrives ut og oppdateres. Du kan bla/endre i bunten eller fortsette registreringen. Dette gjelder alle bunter med bilag.

NB! Er bunten registrert i DI-Prosjekt, kan den kun vedlikeholdes i DI-Prosjekt fordi den inneholder opplysninger som du ikke vil få tilgang til fra DI-Regnskap.

Buntbehandlingsbildet viser en oversikt over alle bunter som ikke er ferdig behandlet eller oppdatert i DI-Regnskap og DI-Prosjekt. Til venstre i bildet finner du buntutvalget som inneholder ulike valg for hvilke bunter som skal vises i bildet.

Valg av rutine

Nederst i bildet finner du en knapperad som lar deg bl.a. skrive ut, vedlikeholde og oppdatere bunter.

Omskrift av siste kontrolliste

Dersom du ønsker en omskrift av siste kontrol­liste, kan du be om dette. Kontrollisten vil være tilgjengelig inntil ny oppdatering blir kjørt.

Ny bunt fra historikk

Du kan her lage en ny ikke-oppdatert bunt på grunnlag av en oppdatert bunt fra regnskapshistorikken. Bunten blir tilgjengelig under buntbehandling som en normal importert eller manuelt registrert bunt, og kan redigeres før oppdatering. Evt. MVA-beregninger og automatposteringer gjøres på nytt når bunt oppdateres på grunnlag av MVA-koder, osv.

Merk! Dersom den originale bunten er en direkteoverført bunt fra DI-PaperLess og/eller hvor dokumentnummer i DI-PaperLess ligger lagret i historikken (Annet systems referanse), blir også dette med i den nye bunten slik at kobling mot originalt dokument opprettholdes. Dette gjelder også dersom nye bilagsnummer tildeles.

Periodisering

Registrere periodiseringsbilag

Her kan du registrere periodiseringer som letter arbeidet. Ved dette valget danner du grunnlag for periodiseringsbunter. Disse registreringene blir omgjort til periodiseringsbunter i rutinene Bilag | Periodisering | Behandle periodiseringsbilag. Inntil behandling er kjørt, og du har dannet periodiseringer ut fra grunnlaget, vil ikke buntene vises under buntbehandlingsbildet.

Registrering av periodiseringsbunten er lik registrering av normal bunt, og du vil få de samme valgene i bunthodet og i selve bunten.

Tips! Det er også mulig å manuelt periodisere bilag under normal bilagsføring.

Slik gjør du:

1. Registrer bunt for periodisering under Bilag | Periodisering | Registrere periodiseringbilag.
  2. Gå til Bilag | Periodisering | Behandle periodiseringsbilag og velg bunten du ønsker å behandle. Trykk så på Periodiser for å gå videre.
  3. Velg linjer/måneder som skal periodiseres og prosentsats. Systemet foreslår som standard å fordele på alle perioder i regnskapsåret og periodiseres opprinnelig beløp pr. måned/linje.
  4. Trykk Periodiser bunt for å gå videre. Det dannes nå periodiseringsbunter som kan oppdateres på samme måte som en normal bunt.
  5. Gå til Bilag | Buntbehandling for å oppdatere bunter.

Se også

Periodisering under bilagsregistrering
Registrering av årsbilag

Behandle periodiseringsbilag

Når du behandler grunnlagsbunten, periodiserer du innholdet, og det dannes ordinære periodebunter som nå kan sees under buntbehandlingen og oppdateres ordinært.

Velg bunt i bildet som du ønsker skal danne periodiseringsbunter, og trykk på Periodiser. Du får da opp et eget bilde hvor du velger bilagsdato, og fordelingsprosenter. Programmet foreslår at beløpet gjentas på alle regnskapsperioder i inneværende år. (100 % av beløpet x 12 = “1200 %”).

Du kan selv velge hvilken fordeling som ønskes. Dette gjør du ved å benytte prosenter hvor 100 % er opprinnelig beløp. Samme beløp kopiert til 12 perioder blir 1 200 som Total prosent. Du kan også legge inn minusprosenter dvs. en tilbakeføring av periodisering

Dersom forslaget skal godtas og periodisering skal utføres i henhold til forslaget i bildet, velg Periodiser bunt for å starte prosessen.

Det opprinnelige bilaget vil ligge fast og kan brukes/endres i ettertid.

NB! Dersom det allerede eksisterer en periodiseringsbunt på den/de aktuelle periodene som denne bunten skal periodiseres til, blir denne/disse buntene benyttet og periodiseringslinjer blir lagt til denne/disse.

Egenskaper

Det er noen viktige egenskaper som må være på plass/bør vurderes før du kan starte behandling av periodiseringsbilag.

Tilbakeføre periodiseringsbunt

Periodiserte bilag kan enkelt tilbakeføres innenfor en periode og en bilagsart. Du kan angi utvalg for generering av en bunt for tilbakeføringen. Bunten kan redigeres under Bilag | Buntbehandling. Du kan også velge å kun tilbakeføre periodiseringskonti, og du velger også om reskontri skal tilbakeføres eller ikke.