Du er her: Dokumentasjon > DI-Regnskap > Spørring

Spørring i DI-Regnskap

Innledning

Spørrerutinene i DI-Regnskap er svært omfattende. Ved få tastetrykk kan du skifte mellom ulike spørrebilder. I alle spørrebilder er det bygd opp et standardbilde, men du kan selv bygge opp alternative bilder. Hvorvidt du benytter standard spørrebilder, bestemmer du under Innstillinger | Egenskaper DI-Business | Brukerprofil.

Du kan slå kontonummer direkte i feltet Konto (da endres kontotype automatisk), eller søke på konto. Hvis du skal søke, må du først velge kontotype. Du kan skrive navnet, søke med knap­pen til høyre i kontofeltet eller søke ved hjelp av F2 for kunder, F4 for leverandører og F6 for kontoplan/hovebokskonti. Etter valgt konto, periode, osv., må du oppdatere skjermen ved å klikke på knappen Vis. For alle spørrebilder finnes en rekke standardfunksjoner og tastetrykk.

Se også

Standard spørrebilde
Egenskaper DI-Regnskap - Spørring

Generelt

Det finnes mange muligheter i spørrerutinen som du enkelt får tilgang til fra verktøylinjen øverst i de forskjellige spørrebildene.

Generelle knapper som finnes i de fleste spørringene finner du mer informasjon om i egen veiledning.

Se også

Standard spørrebilde - Verktøylinje

Annet

Pilene i verktøylinjen blar til neste eller forrige konto, neste eller forrige konto med bevegelse, og til første eller siste konto. Pek på knappene med musa, og du får opp en forklarende tekst til hver knapp.

Du kan også gruppere visningen, for eksempel på regnskaps­periode. For å gruppere taster du Ctrl + 4, eller klikker på ikonet for Grupper etter boksen. Du kan da trekke og slippe feltet du ønsker å gruppere etter i grupperingsboksen over listevisningen.

Merk! Dersom du klikker på knappen Vis R-år vises alle perioder i året, selv om du i utgangspunktet for eksempel har valgt januar til februar. Vis denne per viser kun denne periode. Denne styres av regnskapsdato i hovedmenyen. Ved å høyreklikke i anmerkningsfeltet, kan du velge Editer felt for å endre referanse/anmerkning.

Saldo/omsetning

Bildet viser saldo/omsetning pr. måned i år og tidligere år samt budsjett tidligere år, inneværende og neste år. Dersom du ikke budsjetterer, kan du fjerne disse kolonnene med feltvelgeren.

Dersom du fører med mengde kan du legge til kolonner fra feltvelger som viser mengde.

Bilag (år)

Spørring på bilag viser samtlige bilag/poster som er ført på ønsket år, periode og konto. Postene kan grupperes på ønsket felt i kolonneheadingen, for eksempel grupperes pr. periode.

Ved å merke en bilagslinje og trykke på Vis bilag kan man se alle posteringer for dette bilaget i et nytt vindu.

Åpne poster (reskontrospørring)

Denne spørrerutinen leser data fra åpne poster ikke historikk. Benytter du ikke post-mot-post behandling, vil det ikke være aktuelt å spørre på åpne poster. Da benyttes spørring på Bilag eller saldo. Koden som gjelder post-mot-post behandling finner du under Egenskaper | Kunder | Post-mot-post behandling og Egenskaper | Leverandører | Post-mot-post behandling.

Se også

Egenskaper kunder – post-mot-post behandling
Egenskaper leverandører - post-mot-post behandling

Ved spørring på åpne poster, reskontro, får du listet uoppgjorte poster på kunde- og leverandør­konti. Funksjonen er nyttig dersom du f.eks. registrerer inn- eller utbetalinger ved hjelp av post-mot-post og vil ha en oversikt over kundens eller leverandørens konto. Søkingen gjelder nå bare reskontro.

Om betalinger i ikke-oppdaterte bunter er med, er avhengig av når du har valgt å krysse postene (betaling mot faktura). Skjer kryssingen under bilagsregistrering, vil åpne poster til en hver tid være oppdatert. Skjer kryssingen under oppdatering av bunten, vil ikke disse postene være synlig i spørrebildet.

Også i dette bildet kan du selv velge hvilke kolonner du ønsker. Benytter du DI-PaperLess vil du også ha mulighet til å slå opp bilaget rett fra spørringen. Dette krever at dokumentet har fått tildelt dokumentnummer fra DI-PaperLess.

Utskrift kontoutdrag

Du kan velge om du vil ta ut kontoutdrag på en eller flere konti. Utskrift av kontoutdrag gir en rekke muligheter for seleksjon av konti og kontogrupper. Du kan skrive ut både årets og tidligere års tall. I tillegg til konti, kan du også velge ut bunter for utskrift.

Ønsker du periodesaldo på kontoutdraget, må du sette dette under Egenskaper | DI-Regnskap | Spørring.

Saldo/omsetning pr. gruppe

Ønsker du å slå sammen flere konti, kan du velge mellom flere muligheter. Spørringen summerer tallene.

Diverse

Diverse spørring er den mest omfattende spørrerutinen i DI-Regnskap. Diverse spørring gir deg mulighet til å spørre på de fleste begrep i historikken. Dersom du ikke begrenser utvalget, vil hele regnskaps­­­historikken listes opp. Dette kan ta litt tid dersom du har ført mange bilag.

Hvilke felt/kolonner du har i spørrebildet, bestemmer du selv. Det er avhengig av om du har valgt Standard spørrebilde eller bygger opp egne profiler. Det bestemmer du under Innstillinger | Egenskaper DI-Business | Brukerprofil, Bruk standard profil i spørrebilder.

Budsjett

Fra meny Spørring | Budsjett kan du få oversikt over budsjettall som tidligere er lagt inn under Fil | Budsjetter.

Se også

Budsjettering i DI-Regnskap

Budsjett pr år/periode

Fra meny Spørring | Budsjett pr. år/periode kan du få oversikt over budsjettall som tidligere er lagt inn under Fil | Budsjetter.

Se også

Budsjettering i DI-Regnskap