Du er her: Veiledninger > Veiledninger DI-Regnskap > Gruppesummer saldoliste

Gruppesummer på saldoliste

Innledning

Når du skal vedlikeholde gruppesummene i saldoliste hovedbok, er det greit å ha en utskrift av kontoplan foran seg for å se hvor gruppesummene ligger i standard. Utskriften finner du under Fil | Filutskrifter | Generelle | Kontoplan eller Egenskaper | Annen rapportbehandling | Saldolister | Gruppesummer.

Alternativt kan du skrive ut kontoplanen til Microsoft Excel under Fil | Filutskrifter | Hovedbok til Excel og ta med Gruppesum nivå i utvalget.

Eksempel - kontoplan:

Utskriften viser at det er lagt inn sumlinjer etter "grupper av konti". Eksemplet her viser at det er lagt inn gruppesummer for Immaterielle eiendeler og Tomter, bygninger fast eiendom. Du kan selv definere dine egne gruppesummer.

Redigere gruppesum

Du vedlikeholder gruppesummer under Egenskaper | Annen rapportbehandling | Saldolister, under fanen Gruppesummer.

Gruppesummene legges på den siste kontoen i gruppen.

Tips! Kontoen gruppesummene knyttes mot behøver ikke å være opprettet i kontoplanen. Du kan altså opprette gruppesummer på for eksempel konto 1499, slik at du slipper å slette gruppesummen fra en konto, før den opprettes på ny konto i gruppen. På denne måten vil alltid gruppesummen være knyttet til siste konto i gruppen, selv om den altså ikke er opprettet. Du kan også opprette flere nivå på samme siste konto.

Alle konti har alltid nivåkode 1. Dersom du ønsker å summere utvalgte konti i en gruppesum, må du benytte nivåkode 2 eller høyere. Nivåkode 2 (eksempelvis Sum betalingsmidler) vil summere alle konti med linjekode 1. Skal du summere sumlinjer med nivåkode 2, setter du inn en linje, gir den et navn og velger nivåkode høyere enn 2 for eksempel 3 (for eksempelvis Sum omløpsmidler). Videre legger du inn ennå høyere nivå for eksempelvis Sum eiendeler, osv.

Redigeringskode står standard til Vanlig tekst. Om ønskelig kan denne endres til Sideskift etter denne linjen.

Hvis du ønsker at standard for utskrift saldoliste hovedbok skal være med gruppesummer, setter du hake for det.

Ny konto i gruppen

Dersom du skal legge inn en ny konto, for eksempel 1495 Øvrige beholdninger, og du har allerede opprettet gruppesum på konto 1490, må du slette den gamle gruppesummen på konto 1490 først, og deretter legge den inn på 1495 som er siste konto i gruppen.

Har du flere gruppesummer på en konto, må hver og en gruppesum slettes på gammel konto, for så og opprettes på den nye kontoen.

Tips! Kontoen gruppesummene knyttes mot behøver ikke å være opprettet i kontoplanen. Du kan altså opprette gruppesummer på for eksempel konto 1499, slik at du slipper å slette gruppesummen fra en konto, før den opprettes på ny konto i gruppen. På denne måten vil alltid gruppesummen være knyttet til siste konto i gruppen, selv om den altså ikke er opprettet. Du kan også opprette flere nivå på samme siste konto.

Slette gruppesum

Når du skal slette en gruppesum, velger du konto, Siste konti i gruppen, og deretter Nivåkode (høyere enn 1). Trykk så på knappen Slett nederst i bildet.