Du er her: Dokumentasjon > DI-Fakturering > Ordre i DI-Fakturering

Ordre i DI-Fakturering

Innledning

Se også

Ordre - Generelt
Ordre - Vedlikehold
Egenskaper DI-Fakturering
Egenskaper Tellere/Nummerserier
Elektronisk fakturering
Rabatter i DI-Fakturering

Ordretyper

Det finnes forskjellige ordretyper, normal ordre, kreditnota (normalordre med minus i antall), kontantordre, standard-/tilbudsordre og internordre. Kontantordren benyttes når faktura/­kontantnota eller kontantkvittering skal skrives ut umiddelbart etter registrering. De andre ordretypene skrives vanligvis ut i faktureringsrutinen under Faktura | Utfakturering.

Hvilke ordretyper som er tilgjengelig, avhenger av hva som er valgt under Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling.

Alle fakturaer registreres som ordrer, for siden å skrives ut.

Normalordrer og kreditnota, kan alltid registreres. Kreditnota dannes når antall oppgis i minus, og du velger om du ønsker å telle ned lager.

Ordrebehandling/egenskaper

Ordrebehandlingen tilpasses den enkelte bedrifts behov ved hjelp av Egenskaper. Bortsett fra standard-/tilbuds­ordrer og kontantordrer blir en ordre liggende i systemet til den er merket for fakturering. Standardordrene blir liggende i en egen fil og kan hentes etter behov.

Systemet tar hånd om rest­noteringer, reservering av varer og leveranser i fremtid. Du kan til en hver tid ta ut en oversikt over ordre­reserven.

I tillegg til de ulike ordretypene som kan vedlikeholdes i ordrerutinen, er det mulig å hente inn standard-/tilbudsordre eller ordrer fra faktura­historikken.

Dersom du oppbevarer en historikk over kjørte fakturaer (fakturahistorikk), kan du også hente inne "gamle fakturaer" eller spørre på disse.

NB! Før du registrerer ordrer første gang, er det meget viktig at egenskaper for ordre- og fakturerings­rutinen er nøye gjennomgått. Noen av kodene kan overstyres pr. ordre.

Skjermbildet for registrering er det samme, uansett ordretype, men ved registrering av kontant­ordre/-kvittering, er ikke opplysninger om leveringsadresse, referanser osv. tilgjengelig.

Ordrenummer

Systemet sjekker om det er angitt startverdier under Egenskaper | Tellere-/nummer­serier. Dersom ordrenummer skal registreres manuelt, skal du ikke registrere startverdi. Systemet vil da stoppe for manuelt innslag.

Dersom flere startverdier er angitt dvs. at flere serier er virksom, må du velge serie. Systemet foreslår serie 1.

Ordredato

Ordredato kan behandles på to alternative måter. Den mest vanlige måten settes i egenskaper for ordrerutinen under Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling.

Dersom du har valgt å registrere ordredato, vil skrivemerket stoppe for registrering av dato. Dagens dato blir foreslått. Dersom du registrerer ny dato, kan du velge om du taster dag, for eksempel 13 da hentes inneværende måned og år. Du kan også registrere hele datoen med eller uten skilletegnet punktum.

Har du valgt ordredato lik dagens dato, vil ikke skrivemerket stoppe ved dato, men hente opp dagens dato. Dersom denne skal overstyres, går du tilbake med <Shift>+<Tab>-tastene eller benytter mus.

Kundenummer ordre

Kundens navn, adresse og sted vil automatisk komme på skjermen når nummeret er tastet inn. I tillegg til dette får du en rekke opplysninger om kunden.

Dersom DI-Fakturering er integrert med DI-Regnskap, får du kundens saldo i tillegg til kundens ordresaldo, kredittgrense, dersom dette er registrert på kunden, og dato for siste fakturering.

Ordresaldofeltet viser kundens ordresaldo. Saldoen viser ordrens netto­beløp uten noen form for tillegg (mva, frakt, porto osv.). Hvis du legger tilbake backup, kjører internkopiering eller lignende, vil tallet bli galt. Du kan vedlikeholde beløpet under ordre­registrering når kundenummer er registrert, ved å trykke <F9>.

Dersom kunden er knyttet opp mot en kjede/gruppe som har spesielle betingelser, kommer gruppe og rabattsats.