Du er her: Veiledninger > Veiledninger DI-Fakturering > Factoring

Factoring i DI-Fakturering

Innledning

I DI-Fakturering kan du velge mellom to ulike løsninger der den ene danner fil i systemet som oversendes factoringselskapet, mens den andre kun skriver factoringselskapets adresse på giroen.

De forskjellige factoringselskapene tilbyr forskjellige tjenester for oppfølging av kunde. I DI-Business kan du opprette avtalen. Det er allerede laget overføring til ulike leverandører av tjenesten. Du har også mulighet for å få laget nye eksporter dersom du ikke finner din leverandør i listen.

Hvis du benytter factoring på klientene dine, kan du velge å ekskludere enkelte kunder fra factoringavtalen. Det gjøres under Fil | Kunder | Fakturamåte ved å fjerne haken i feltet Factoring på kunden. Når koden er slått av, vil Factoringreferanse være nedtonet. Standard oppsett på kunder er at denne koden er slått på.

Du kan med fordel kombinere bruk av factoring med elektronisk faktura, EDI eller annen filoverføring.

Se også

Elektronisk fakturering

Slik oppretter du factoringavtale

1. Ta kontakt med factoringselskapet for å inngå avtale
  2. Registrer avtalen i DI-Fakturering under Egenskaper | DI-Fakturering | Factoring
  3. Opprett evt. OCR-avtale i DI-Elbet
  4. Legg evt. inn OCR som fakturatype for å få KID på faktura under Egenskaper | DI-Fakturering | Fakturabehandling
  5. Purringer med KID
  6. Transaksjoner til DI-Regnskap

Punkt 1 - Ta kontakt med factoringselskapet for å inngå avtale

Når du kontakter factoringselskapet for å skrive avtale, får du i tillegg veiledning til neste steg i prosessen.

Du vil også få veiledning når det gjelder filplassering, og hvordan du overfører filen til factoringselskapet.

Punkt 2 - Registrering av avtalen i DI-Fakturering

Velg meny Egenskaper | DI-Fakturering | Factoring. Legg inn factoringtype, velg factoringselskap og legg inn faste opplysninger:

Se også

Egenskaper DI-Fakturering - Factoring

Tips! For å få summert og spesifisert journal med hvilke som er fakturert via factoring, velg Fil | Egenskaper | DI-Fakturering | Fakturabehandling, og kryss av for Summering av journal.

Tips! Enkelte factoringselskaper/-formater krever at opplysningstekst (informasjon om hvem som overdrar fordringen mv.) som står opplyst på faktura ved utsendelse sendes med i fil til factoringselskapet. I de tilfellene legges tekst i tekstvarenummer F1 til F5.

Punkt 3 - Opprett avtale av typen OCR

Dersom du i Punkt 1 har valgt Benyttes under egenskapen Factoring, må du også opprette en avtale av typen OCR under Egenskaper | DI-Elbet | Innbetaling.

For å danne fil med KID må du legge inn at systemet skal benytte OCR. Først må du registrere en OCR-avtale.

Dette gjør du under Egenskaper | DI-Elbet | Innbetaling:

Når du skal legge inn en avtale første gang vil du først få beskjed om at det ikke finnes noen avtale, trykk OK for å komme inn i registreringsbildet.

Se også

Elektronisk innbetling - Registreing av avtaler

Punkt 4 - Legg inn OCR som fakturabehandlingstype

I tillegg til at du registrerer avtalen, må du sette opp at systemet skal benytte OCR ved fakturering.

Velg OCR under Egenskaper | DI-Fakturering | Fakturabehandling, OCR/Avt.-/Autogiro fakturering:

Merk! Dersom du ikke skal bruke faktoringavtalen på alle kunder, må kunder som skal avvike fra standard vedlikeholdes manuelt under Fil | Kunder | Fakturamåte.

Dersom du tidligere har brukt ulike faktureringsmåter på kundene ved å legge inn avvikende kode på kundene, men nå ønsker å kjøre alle via factoring, kan du bruke hjelperutinen som finnes under Verktøy | Verktøykasse | Generelt | Korrigere | Endre koder i kontoregister. Klikk til venstre for Factoring. I tillegg velger du Factoringreferanse.  Du må i tillegg velge Autogiro/OCR og sette avtalenummer.

Punkt 5 - Purringer med KID

Dersom du selv skal foreta purringer, må du endre firmaets standard for rentenota/purrebrev til OCR og angi avtale­nummer under Egenskaper | Kunder | Purring/ renteberegning:

Punkt 6 - Transaksjoner til DI-Regnskap

Dersom du overfører fakturatransene til DI-Regnskap, må du opprette en avregningskonto for factoring og registrere denne under Egenskaper | Felles | Reserverte Konti.

Merk av i gruppe Kunder | Avregningskonti DI-Fakturering | Factoring og registrer balansekontoen fordringen skal føres mot.