Du er her: Kom i gang > Kom i gang med Online-kunder

Kom i gang med Online-kunder

Innledning

Behovet for at brukere, som ikke er tilhørende lisensinnehaver, ønsker å koble seg på mot sin egen klient, er sterkt økende. Flere og flere lisensinnehavere tilbyr sine kunder en ekstern pålogging mot programvare levert av Visma AS. Det er viktig at du går grundig gjennom oppsettet av brukere, slik at ingen får tilgang til informasjon de ikke skal ha tilgang til.

Denne veiledningen vil forklare deg hvordan lisens- og brukerstyringen er satt opp. Innlegging av lisenser og oppsett av rettigheter utføres Visma DI Admin. For mer utfyllende informasjon om valg og muligheter henviser vi til egen brukerveiledning.

Lisenser

Velg lisenser til venstre i bildet.

For å kunne gi tilgang til pålogging for eksterne kunder må man ha gyldig lisens for klienten(e) du ønsker å gi tilgang til. Lisensen vil styre hvilke kommandoer en bruker tilknyttet denne klienten vil få rutiner til.

Merk! Hvert firma har sin egen lisenskode. Det er derfor viktig at du markerer riktig firma før du starter lisensbehandling.

NB! Ansatte i byråklienten vil ikke bli styrt av lisensen på den aktuelle klienten, men vil få sin lisensstyring fra byråklienten sin lisens.

Se eget avsnitt i dokumentasjon om Visma DI Admin om hvordan du legger inn lisenser.

Brukere

Du må opprette brukere for de som skal kunne logge seg på mot den eller de klienter vedkommende skal ha tilgang til.

Brukere benyttes i samsvar med lisenser til å styre tilgang til klienter og kommandoer i programvaren, slik at uvedkommende ikke vil kunne få tilgang til sensitiv informasjon de ikke burde hatt.

Brukeroppsett

For å få tilgang til å opprette/endre på brukere må du stå i menyen Brukere.

Tips! Å samle medarbeiderne i grupper gir bedre oversikt og enklere administrasjon. Du bestemmer hvilke rettigheter som skal tildeles den enkelte gruppe. Medarbeidere som senere blir opprettet under denne gruppen, får samme rettigheter som gruppen.

Ny bruker utføres ved å trykke kommandoen Ny bruker. Skal brukeren tilknyttes en gruppe, skal du stå markert på Gruppenavnet i det du trykker Ny bruker. Dersom brukeren som skal opprettes allerede er en ansatt (medarbeider) i selskapet, kan du hente alle detaljene ved først å koble til medarbeider.

Brukerens egenskaper

Du må sette ulike egenskaper på brukere, slik som bruernavn, initialer, osv. I tillegg må du være oppmerksom på haken Online-bruker.

Se eget avsnitt i dokumentasjon om Visma DI Admin for å sette brukerens egenskaper.

Klientrettigheter

Endringer som eventuelt gjøres på en bruker, vil ikke ha innvirkning på andre brukere eller grupper. Dersom du opererer på brukernivå, er det lett å miste oversikten over hvilke rettigheter den enkelte bruker har. Brukeren bør derfor alltid meldes inn i grupper. Brukeren vil da få alle rettigheter til den gruppen den er medlem av.

Ønsker du likevel å sette tilgang på brukernivå, huker du av i kolonnen T (Tilgang) for de klientene brukeren eventuelt skal ha tilgang til.

Fra søkefeltet kan du søke på klientnummer eller klientnavn. Skriv inn søkeord og tast <Enter> eller trykk på søkeknappen.

Du har også mulighet til å stå i klientlisten når du søker. Du må da stå i kolonnen for Nr når du skriver inn nummeret på klienten og i kolonnen for Navn dersom det er navnet du vil søke opp.

Se også

Klientrettigheter (gruppenivå)
Klientrettigheter (brukernivå)

Rutinerettigheter

Når du endrer på rettighetene til en gruppe, endres også rettigheten på den enkelte bruker. Vi kan si at rettighetene arves ned til brukernivå.  Endrer du derimot rettigheter på den enkelte bruker, vil ikke dette påvirke resten av gruppen.

I feltet for Produkter må du først velge aktuelt produkt og deretter hake av i kolonnen Tilgang for de rutinene gruppen skal ha tilgang til.

Se også

Rutinerettigheter (gruppenivå)
Rutinerettigheter (brukernivå)