Du er her: Veiledninger > Veiledninger DI-Regnskap > Rapportdefinering

Rapportdefinering i DI-Regnskap

Rapportoppsett

Under Egenskaper | Rapportoppsett, finnes det en rekke valg som har med utseendet på rapporter å gjøre.

Det er mulig å bygge opp 9 forskjellige rapporter (3 resultat-, 3 balanse- og 3 liste­rapporter). I tillegg kan du bygge opp 17 ulike varesalgsoppgjør innenfor hver resultatrapport.

En resultatkonto kan henvises til en linje i hver av de 3 resultatrapportene. En balansekonto kan henvises til en linje i hver av de 3 balanserapportene. Alle hovedbokskonti kan henvises til en linje i hver av de 3 listerapportene. Flere konti kan henvise til samme linje, f.eks. kan flere salgskonti henvises til én linje kalt SALGSINNTEKTER i resultatrapporten.

Se også

Egenskaper Rapportoppsett

Rapportoppbygging

Dette gjelder rapportoppbygging av resultat-, balanse- og listerapport, samt behandlingsinnstillinger for rapportlinjene.

Se også

Egenskaper Rapportoppsett - Rapportoppbygging

Resultatrapporter

For å vedlikeholde resultatrapporter må du velge Resultatrapport under Rapport-type, og samtidig velge hvilket rapportsett du ønsker å endre på. Du kan velge mellom rapportsett (Rp) 1, 2 eller 3. Resultatrapporten bør, om nødvendig, vedlikeholdes før linjehenvisningene på hovedbokskontiene gjennomgås.

Hvilke kolonner som ønskes på resultatrapportene defineres i DI-Blankettgenerator eller under Kolonner/­Egenskaper under utskrift av rapporten.

Linje

Registrer linjenummer i resultatrapporten. Linjenummer kan være fra 1 til 999. Rapporten består av maksimalt 250 linjer. Linjen som har lavest nummer kommer før den med høyere nummer på rapporten.

Tips! Sett av ledige nummer mellom linjene for å forenkle innlegging av linjer på et senere tidspunkt.

Nivå

Alle linjenummer i rapporten som skal benyttes til  linjehenvisninger på hovedbokskontiene, skal ha nivå­kode 1. Nivå 2 til 9 definerer sumlinjer som summerer linjer med lavere nivå.

Eksempel:

En rapportlinje med nivåkode 2 summerer foregående linjer med nivå 1. Har en rapportlinje nivåkode 2 tidligere i rapporten, vil summeringen skje fra denne linjen. Defineres en rapport­linje med nivåkode 4, blir denne sumlinje for linjene med nivåkode 2.

Rapporttekst

Dette er navnet på nivået. Disse tekstene vil vises på resultatrapporten.

Behandlingskoder

Hver linje i rapporten kan ha unik behandling.

Balanserapporter

Balanserapporten bygges opp etter samme prinsipper som resultatrapporten

NB! Bruddlinje (første linje passiva) mellom eiendeler og egenkapital/gjeld angis under Faste rapportlinjer.

Hvilke kolonner som ønskes på resultatrapportene defineres i DI-Blankettgenerator eller under Kolonner/­Egenskaper under utskrift av rapporten.

Listerapporter

Listerapportene bygges opp etter de samme prinsipper som resultatrapporten. I motsetning til resultatrapportene som benytter omsetning som grunnlag for nøkkeltalls­beregning, og balanserapportene som tar utgangspunkt i sum aktiva/passiva, benytter liste­rapportene ingen faste nøkkeltallsberegninger.

Hvilke kolonner som ønskes på resultatrapportene defineres i DI-Blankettgenerator eller under Kolonner/­Egenskaper under utskrift av rapporten.

Faste rapportlinjer

Legg inn observasjonslinje, linje for over-/underskudd, totalt salg og kjøp og linje for total beholdningsendring for resultatrapport.

Legg inn observasjonslinje, linje for overskudd/underskudd og første linje passiva for balanserapport.

Husk å velge samme rapportsett som under Rapportoppbygging. Du kan velge mellom rapportsett (Rp) 1, 2 eller 3.

Se også

Egenskaper Rapportoppsett - Raste rapportlinjer

Kolonner/Egenskaper

Velg ønsket standard rapportoppsett, standard kolonner, bruttofortjeneste etc. på resultat-, balanse- og listerapport. Valgene du gjør her, er det som foreslås ved rapportering, og kan selvfølgelig overstyres i rapporteringsrutinen.

Se også

Egenskaper Rapportoppsett - Kolonner/Egenskaper

Varesalgsoppgjør, Bruttofortjeneste og Beregnet varelager

Les alt om hvordan du setter opp rapporteringen for bruk av varesalgsoppgjør i egen veiledning.

Annen rapportbehandling

Under Egenskaper | Annen rapportbehandling, har du flere valg.

Se også

Egenskaper Annen rapportdefinering

Saldolister

Reskontro

Velg standard aldersfordeling, behandling av nullkonti kunder og leverandører samt numerisk eller alfabetisk sortering.

Hovedbok

Velg standard kolonnedefinering, behandling av nullkonti og hvordan kontonummer skal skrives ut.

Gruppesummer

Redigere/opprette gruppesummer. Alle valg som gjøres her, foreslås ved utskrift av rapportene, men kan overstyres fra rapporteringsmenyen.

Se også

Gruppesummer på saldoliste

Akkumulerte lister

Angi ønsket standard rapporttype på reskontroene, om inngående saldo skal spesifiseres på ulike lister, og ønsket standard sortering på listene.

Bokføringsspesifikasjon/MVA-melding

Velg om bokføringsspesifikasjon skal skrives ut med eller uten kontonavn.

Angi også ønsket type sortering av bokføringsspesifikasjonen, dvs. om rapporten skal sorteres pr. termin, pr. termin og buntart, eller pr. termin og bilagsart.

Rapportmix

Som regel tar du ut de samme rapportene ved hver periodeavslutning. For å forenkle valget under Rapportering | Rapportutvalg, kan du bygge opp en rapportmiks (rapportsamling) som består av ønskede rapporter.

Du finner valg for å lagre og slette rapportmikser i menyen:

Slik gjør du:

1. Klikk på Rapportmix og velg Rapportmix 1.
  2. Hak av for de rapportene du bruker mest, for eksempel resultat- og balanserapport. Husk å angi ønskede utvalg for resultatrapport, før du velger balanserapport.
  3. Klikk Lagre-knappen, for å lagre Rapportmix.

Skulle du ønske og legge til eller fjerne rapporter fra en Rapportmix, kan du gjøre dette i ettertid. Bare velg aktuell Rapportmix, og gjør ønskede endringer.

Når du vil skrive ut rapporter ved hjelp av Rapportmix, velger du bare ønsket Rapportmix, endrer evt. på periode, og klikker OK for å skrive ut rapportene i samlingen.

Se også

Rapportering DI-Regnskap