Du er her: Dokumentasjon > DI-Regnskap > Faste opplysninger og egenskaper > Egenskaper Rapportoppsett

Egenskaper Rapportoppsett

Innledning

Det er mulig å bygge opp 9 forskjellige rapporter (3 resultat-, 3 balanse- og 3 liste­rapporter). I tillegg kan du bygge opp 17 ulike varesalgsoppgjør innenfor hver resultatrapport.

En resultatkonto kan henvises til en linje i hver av de 3 resultatrapportene. En balansekonto kan henvises til en linje i hver av de 3 balanserapportene. Alle hovedbokskonti kan henvises til en linje i hver av de 3 listerapportene. Flere konti kan henvise til samme linje, f.eks. kan flere salgskonti henvises til én linje kalt SALGSINNTEKTER i resultatrapporten.

Rapportene kan bygges opp fritt mht. tekst, nivåsum og kolonner. Tekster og nivå vedlikeholdes under rapporten, mens kolonnedefinering bestemmer du selv i DI-Blankettgenerator. Hvis du ikke ønsker å bruke DI-Blankettgenerator kan du velge kolonnedefinering under Egenskaper | Rapport­oppsett | Kolonner/egenskaper. Hver rapport kan bestå av inntil 250 linjer.

NB! Alle hovedbokskonti skal henvises til rapportlinjer med nivåkode 1. En høyere nivåkode summerer nivå med lavere verdi.

Når du lager en ny rapport, bør du ta hensyn til senere tilleggsredigering. Velg derfor ikke fortløpende linjenummerering. Ved å taste F6 når skrivemerket står i meldingslinjen nederst på skjermbildet, nullstilles hele rapporten. Et tilleggsspørsmål må besvares bekreftende for at kommandoen skal utføres. En helt blank rapport uten linjenummer og tekst gir grunnlag for danning av ny rapport. For riktig summering i rapportene, må noen av linjene defineres som faste linjer. Dette gjelder bl.a. første linje for passiva siden i Balanserapportene, og linjene for beregnet overskudd/­underskudd i resultat og balanse. Dette defineres under Egenskaper | Rapportoppsett | Faste rapportlinjer.

Se også

Saldoliste prosjekt
Bruttofortjenesteberegning

Rapportoppbygging

Hvilke kolonner som ønskes på resultatrapportene defineres i DI-Blankettgenerator eller under Kolonner/­Egenskaper under utskrift av rapporten.

Faste rapportlinjer

Velg først rapport og rapportsett som redigeres. Resultat-/Balanse-/Listerapport 1 utgjør Rapportsett 1.

Kolonner/Egenskaper

Varesalgsoppgjør

Ønsker du å utnytte mulighetene for beregning av bruttofortjeneste, må du velge type beregning som du finner under Egenskaper | Rapportoppsett | Kolonner/Egenskaper.

Se også

Bruttofortjenesteberegning

Brutto­fortjeneste kan beregnes helt ned på kontonivå. Bruttofortjeneste kan også beregnes i budsjettene ved å krysse av for Bruttofortjeneste budsjett.Innenfor hver av de 3 resultatrapportene kan det bygges opp inntil 17 varesalgsoppgjør. Du kan også velge varesalgsoppgjør pr. avdeling.

Når rutinen for oppbygging av Varesalgsoppgjør og Bruttofortjenesteprosenter vedlike­holdes, forutsettes at resultatrapportene som skal brukes, er definert.

Skriv ut resultat- og balanserapporten. Velg resultatrapporten varesalgs­oppgjøret(ene) skal knyttes opp mot. På resultatrapportene ser du hvilke salgskonto- og kjøpskontointervall som skal angis i hvert varesalgsoppgjør og til hvilke linjer i resultat- og balanserapportene beholdnings­endringene skal henvises til. Når varesalgsoppgjørene er definert, vedlikeholdes Bruttofortjenesteprosentene.

Ved beregning av bruttofortjeneste blir periodisering av f.eks. store varekjøp som gjelder salg for fremtidige perioder mer korrekt. Regnskapet viser et skjevt bilde i slike perioder uten bruk av brutto­fortjeneste­beregning. Ved å ta i bruk systemets beregninger, korrigeres dette. Forholdet mellom salg, kjøp og varelager blir riktigere periodisert.

NB!For å få riktig prosentbehandling på varesalgsoppgjøret dersom man benytter Omsetning pr. varesalgsoppgjør, er det viktig at rapportlinjenummer settes korrekt. Rapportlinjenummer for sum pr. varesalgsoppgjør («bruttofortjeneste») i resultatrapporten må være rapportlinjenummer for beholdningsendring resultat + 1.

Nivå på rapportlinjen for beholdningsendring resultat settes til 1 og nivå på rapportlinjen for sum varesalgsoppgjør («bruttofortjeneste») settes til 2.

Eksempel:

Et selskap med 2 varesalgsoppgjør med beholdningsendring resultat på rapportlinje 306 og 316.

Rapportlinjenummer for sum pr. varesalgsoppgjør («bruttofortjeneste») blir da rapportlinje 307 og 317.

Bruttofortjeneste

Beregning av bruttofortjeneste skjer under utskrift av resultatrapporten.

Slik gjør du:

• Velg rapportsettet. Aktuelle varesalgsoppgjør må være definert og korrekt kode for Bruttofortjeneste under Egenskaper | Rapportoppsett | Kolonner/­Egenskaper, satt riktig.
  • Velg varesalgsoppgjør. Rapportsett 1 består av resultat- og balanserapport 1 osv.
  • Registrer bruttofortjenesteprosentene. Har du beregning pr. avdeling, må du også angi avdelings­nummer. Skal bruttofortjeneste beregnes i budsjettene, må også prosentene for neste år vedlikeholdes.

Se også

Bruttofortjenesteberegning

Beregnet varelager

Dette bildet kan kun vedlikeholdes manuelt dersom du har valgt manuell registrering som alternativ for Bruttofortjenesteberegning (Egenskaper | Rapportoppsett | Kolonner/Egenskaper). Hvis ikke, gir det kun opplysning om systemets beregninger. Ønsker du å overstyre beregningene, må prosentene fjernes.

Velger du bruttofortjenestebehandling pr. salgskonto, får du tilleggsspørsmål om brutto­fortjeneste­prosent ved vedlikehold av kontoplanen (Fil | Kontoplan).

Behandlingen gir en gjennomsnittlig prosentberegning av varelagerendringene.

Ved utskrift av rapporter, får du spørsmål om tidligere beregnede beholdningsendringer skal beholdes eller om ny beregning skal skje. Det kan være aktuelt dersom prosentene er endret eller annen overstyring er foretatt.

Systemet tar hensyn til årsavslutningen. Du skal ikke nullstille noe manuelt ved regnskaps­årets slutt.

Se også

Bruttofortjenesteberegning