Du er her: Dokumentasjon > DI-Elbet > Elektronisk innbetaling > Komme i gang

Komme i gang med elektronisk innbetaling

Komme i gang

Før du tar i bruk OCR/KID-fakturering må du skrive en avtale med din bankforbindelse/Nets. Ønsker du å benytte Visma.net AutoPay må det også skrives avtale for dette.

Visma Community finnes det avtalemaler for flere banker som anbefales benyttet ved opprettelse av eller endring av avtale med banken. På disse avtalemalene ligger det forhåndsutfylte verdier som er viktig for kommunikasjonen med Visma.net AutoPay.

Fremgangsmåten er ganske lik ved oppretting av avtaler for Visma AutoPay Innbetaling, OCR-giro, Visma AutoPay Avtalegiro, Avtalegiro og AutoGiro.

Slik gjør du:

1. Kontakt banken for å skrive avtale. Benytter du Visma.net AutoPay må du også ha satt opp systemet for dette.
  2. Registrer avtalen i DI-Fakturering under Egenskaper | DI-Elbet | Innbetalinger
  3. Gjelder dette en Visma AutoPay Avtalegiro, Avtalegiro eller AutoGiro-avtale må du også opprette Fullmakt med kunden under Egenskaper | DI-Elbet | Fullmakter og knytt denne mot eksisterende avtale. Normalt opprettes fullmakter automatisk ved mottak av returdata. I tillegg må den enkelte kunde skrive avtale med banken/betalingsmottaker.
  4. Velg standard avtaletype i DI-Fakturering under Egenskaper | DI-Fakturering | Fakturabehandling

Se også

Visma.net AutoPay

Innbetalinger uten KID

DI-Elbet støtter innbetalinger uten KID via Visma AutoPay. Kommer det en innbetaling som mangler KID, forsøker systemet å koble denne mot riktig post. Det søkes etter kunde- og/eller fakturanummer i bl.a. fritekster som er lagt inn under betaling, navn på betaler, beløp sammenlignet med beløp fra åpne poster, og bankkontonummer, og forsøker å koble dette mot riktig kunde og åpen post.

Dersom systemet er usikker på om riktig post er funnet, blir linjen merket og bunten kan ikke oppdateres før dette er manuelt sjekket. Er det ikke mulig å finne noen post å føre innbetalingen mot, blir posten ført på konto spesifisert under den reserverte kontoen Kundekonto, ukjent kunde under Egenskaper | Felles | Reserverte konti.

Tidligere manuelle koblinger blir også tatt vare på, slik at er en ukjent post koblet mot en bestemt kunde, vil dette også foreslås neste gang en tilsvarende innbetaling blir mottatt.

I bilagsregistreringsbildet (samt vedlikehold åpne poster og noen spørringer), kan man trykke på AutoPay-knappen øverst i bildet for å åpen et eget bilde som vil vise informasjon om innbetalingen mottatt fra banken/AutoPay for den aktuelle transaksjonen:

Bildet du får opp viser informasjon om betaler, og evt. org.nr./bankkontonr. osv., samt innformasjon om betalingen, slik som bankreferanser, KID, beløp, valutabeløp, og evt. betalingsinnformasjon/tekster fra betaler:

Dette kan være til hjelp for poster som systemet ikke har klart å matche.

Registrering av avtaler

Avtaler opprettes under Egenskaper | DI-Elbet | Avtaler. Avtalene nummereres fortløpende. Første spørsmål du må besvare for nye avtaler er hvilken avtaletype det er snakk om. Deretter får du opp ulike skjermbilder avhengig av hvilken avtaletype du har valgt.

Feltforklaring

Beskrivelse på de ulike feltene i alternativene over finner du i tabellen under.

Opprette fullmakt fra kunde (gjelder kun Visma AutoPay Avtalegiro, AvtaleGiro og AutoGiro)

Når avtalen er registrert kan du opprette fullmakter. Hver kunde må ha egen fullmakt og de må knyttes mot en avtale.

Benytter du AvtaleGiro-avtale, vil fullmaktene normalt mottas sammen med returdata første gang kunden går inn på av AvtaleGiro avtale.

NB! Benytter du Visma.net Avtalegiro-avtale, må du legge inn avtalene manuelt. Import av denne kundeinformasjon fra AutoPay / banken støttes ikke ennå.

Du kan også opprette avtale inne i kundebildet, men det er enklere å gjøre dette fra Fullmaktsbildet som du finner under Egenskaper | DI-Elbet | Fullmakter:

Tast inn avtalenummeret som du tidligere la inn øverst i bildet, og søk opp kunden.

Dersom det ikke tidligere er registrert avtale på kunden vil du få følgende spørsmål:

Alternativt kan avtalegirofullmakt settes inne i kundebildet ved å sette kundens avtaletype. Du får da følgende spørsmål:

Dersom du velger en kunde det er opprettet avtale på tidligere, men som avtaletype er endret på i etterkant, får du dette spørsmålet:

Legg inn meldingsbehandling dersom denne skal være noe annet enn på det du har satt på avtalen.

Merk! Referansetekst og varseltekst er tekster som står i filen som du sender til banken. Ved hjelp av knappen Standarder nederst til venstre kan du velge standardvarsel og/eller standard ref. på alle, samt at du har mulighet for å redigere standardtekstene

NB! Dersom du benytter Visma AutoPay Avtalegiro, AvtaleGiro eller AutoGiro, må også kunden skrive kontrakt med banken.

Sette standard avtaletype i DI-Fakturering

Legg inn den type avtale som du ønsker skal være standard i DI-Fakturering, meny Egenskaper | DI-Fakturering | Fakturabehandling.

Velg en avtaletype som du tidligere har opprettet i feltet OCR/Avt.-/AutoGiro fakturering. I feltet for Avtalenummer må du legge inn tilhørende avtalenummer

Dersom du ønsker at noen kunder skal ha annen avtale enn det du nå har lagt i som standard, må det registreres på kunden under Fakturamåte.

Merk! Alle kunder som opprettes i ettertid vil få standard avtaletype.

Tips! Dersom du ønsker å endre avtaletype på flere kunder kan du gjøre dette under Verktøy | Verktøykasse | Generelt | Korrigere | Endre koder reskontro. Velg kunde under Kontotype og ta evt. utvalg på fra og til kunder eller grupper, og trykk Start. Kryss så av på "F – Autogiro/OCR" og endre verdi til for eksempel "Firmaets standard".