Du er her: Dokumentasjon > DI-Fakturering > Ordre > Vedlikehold

Ordre - Vedlikehold

Innledning

Se også

Ordre i DI-Fakturering
Ordre - Generelt

Registrere ordre

Du har ulike valg for hvilken type ordre du ønsker å opprette.

Ordrehode

Under Rediger | Endre sti eller denne knappen i verktøylinjen, kan du krysse ut for hvilke felt som normalt skal vedlikeholdes i ordrehodet:

Øvrige felt blir "hoppet over". Dette kalles en sti i ordrehodet. Må du unntaksvis innom et felt som ikke er krysset av i ”stien”, kan du gå tilbake med <Shift>+<Tab>. Den fulgte stien vil da oppheves, og du går videre gjennom alle feltene.

Alle felt i ordrehodet er tilgjengelig i DI-Blankettdesigner slik at du kan få lagt dem inn på ønskede blanketter i DI-Fakturering.

Feltene er også tilgjengelig i ordreliste (Ordre | Ordreliste) og i fakturahistorikken (Spørring | Fakturahistorikk).

Vedlegg ordre

For å knytte vedlegg til ordren velger du knappen for Vedlegg i ordrehodet:

Finn frem ønskede vedlegg ved å trykke på Søk, og trykk Bruk for å knytte disse til ordren. Du kan når som helst frem til utfakturering knytte vedlegg i en ordre.

Knappen Forhåndsvis nederst i bildet åpner valgt vedlegg i standard visningsprogram.

Vedlegg som søkes opp og knyttes til ordren, kopieres automatisk til egen mappe under klientkatalogen for arkivering. Disse blir lagret i mappen \DI\<klientnummer>\Vedlegg\<ordrenummer>.

Se også

Vedlegg elektronisk faktura DI-Fakturering

Ordrelinjer

Når alle opplysninger i ordrehodet er bekreftet registreres ordre-/varelinjene. Hvordan ordreregistreringsbildet ser ut, er avhengig av de egen­skaper du har valgt.

Benyttes ikke rabatt vil kolonne for rabatt falle bort.

Bruker du lagerstyring, vil du få en kolonne for Levert. I tillegg vil du få lageropplysningene i nedre halvdel av skjermen.

Du kan velge om dekningsgrad/dekningsbidrag skal vises i skjermbildet under ordreregistrering. Egenskapen som bestemmer dette, finner du under Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling. Du kan velge mellom Vises på skjerm som standard eller Vises på skjerm med F6.

Dersom du ønsker å se vekt pr. varelinje og akkumulert vekt for ordren under vareregistrering må du hake av for Summere varenes vekt i ordre under Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling. For å få riktig vekt på den enkelte ordrelinje må du innom K-feltet for å oppdatere, det er ikke nok å gå opp/ned mellom linjene med piltaster.

Tilleggsopplysninger på ordrelinje / Ekstrafelt

Har du valgt å registrere tilleggsopplysninger på ordrelinjen, vil skrivemerket etter rabatt­kolonnen (eventuelt priskolonnen) gå gjennom tilleggsopplysninger. Du kan legge opp en sti, det vil si "plukke ut" de opplysninger som skal gjennomgås. Dette gjør du ved å taste E i kode­feltet og deretter <F4>. Merk av de feltene som er aktuelle for firmaet.

Sluttopplysninger/fakturatillegg

I sluttopplysninger registreres verdier for kvantumsrabatt, frakt, gebyr etc., såkalte fakturatillegg. Standard­­verdiene settes under Egenskaper | DI-Fakturering | EAN/Fakturatillegg. Har du valgt at tillegget skal beregnes/angis under ordreregistreringen, henter systemet inn feltene når en ordre avsluttes.

Tilleggene beregnes i netto- eller bruttopriser etter hvilken type prising du har valgt. Har du valgt brutto for ordren, vil beløp/grense for beregning av tillegg oppfattes som bruttobeløp og behandles som et resultat av dette. Under egenskaper velges også type øreavrunding på tilleggene.

NB! Husk å endre fakturablanketten så den inneholder feltene du har valgt.

Direkteutskrift etter ordreregistrering

En del blanketter og rapporter kan skrives umiddelbart etter ordreregistrering. Dersom du ønsker denne muligheten, må det settes for hver blankett/utskrift under Egenskaper | DI-Fakturering | Utskriftsbehandling.

Blankettene/rapportene som kan skrives ut direkte er:

• Ordrebekreftelse
  • Faktura
  • Fraktbrev/fraktetiketter
  • Pakkseddel
  • Plukkliste

Endre/slette ordre

Så lenge ordren er lagret, kan du gå inn å endre opplysningene under Ordre | Vedlikehold eller Ordre | Ordreliste. Du får da opp en oversikt over ordre som ligger inne i systemet, og som ennå ikke er ferdig/utfakturering og oppdatert til fakturahistorikken.

Du kan endre og fjerne varelinjer eller komplettere med nye varelinjer ved å åpne ordren for vedlikehold.

For mer informasjon om muligheter og utvalg i ordrelisten, les mer om dette her.

Slette ordre

Du kan slette ordre ved å markere ordre du ønsker slettet i listen, og så trykk på Slett-knappen for å slette denne eller disse. Du kan også benytte meny Fil | Rediger | Slett.

Vær oppmerksom på at all sletting av ordre blir loggført, og slettede ordre kan vises i rutinen Verktøy | Verktøykasse | DI-Fakturering | Spesialrapporter.

Overføring av standard-/tilbudsordre til normalordre

Denne rutine overfører standard-/tilbudsordre til normalordre.

For å kunne benytte standard-/tilbudsordre må dette være aktivert under Egenskaper | DI-Fakturering | Ordre­behandling.

Valget Overfør deres ref. fra std.ordre bestemmer om deres referanse på ny normalordre hentes fra standardordre eller fra kontaktperson på kunden.

Overføring fra fakturahistorikk

Dersom du ønsker å bruke tidligere utfakturerte ordrer som grunnlag for ny(e) ordre(r), kan du hente inn denne (disse) fra fakturahistorikken.

Forutsetningen er at du har valgt å ta vare på fakturahistorikken. Dette velger du i egen kode Egenskaper | DI-Fakturering | Oppdatering/kontering.

Ordrer fra fakturahistorikken kan hentes inn enkeltvis eller i grupper.

Generere kreditnota av faktura

Her kan  du generere en kreditnota av en tidligere faktura.

Denne rutinen benyttes også hvis du skal sende sletteoppdrag for avtalegiro til Nets.

Du kan også velge om du vil telle opp lager eller ikke.

Se også

Kreditnota