Du er her: Dokumentasjon > DI-Business > Felles grunndata > Avdelinger

Avdelinger i DI-Business

Innledning

I DI-Business kan du velge mellom 3 alternative avdelingsoppbygginger:

• vanlig avdelings­regnskap (resultatkonti)
  • delvis avdeling (knyttet til enkelte konti)
  • konsernregnskap hvor alle føringer blir avdelingsfordelt (resultat og balanse)

Du velger det alternativet som passer best til ditt formål. Avdelingsfordelingen må følge regnskaps­året.

NB! Det kan føre til utilsiktede tilstander i regnskapet hvis en avdeling opprettes, bilag registreres på avdelingen, og avdelingen senere fjernes.

Ønsker du å ta du i bruk eller slutte å bruke avdelingsregnskap midt i regnskapsåret, ta kontakt med Visma DI Support.

Avdeling i DI-Regnskap / DI-Prosjekt

Koden som forteller hvilken type avdelingsregnskap du skal kjøre, finner du under Egenskaper | Felles | Generelle:

Avdeling i DI-Fakturering

Skal salgene avdelingsfordeles, må du først velge type avdelingsfakturering. Dette gjør du under Egenskaper | DI-Fakturering | Fakturabehandling:

Fakturatillegg

Hvis du benytter Fakturatillegg, det vil si gebyr, porto, frakt eller ekstra, må du velge om det skal føres på ordrehodets avdeling eller på hjelpeavdeling. Koden finner du under Egenskaper | DI-Fakturering | EAN/­Fakturatillegg. Velger du Hjelpeavdeling, registreres denne under Egenskaper | Felles | Generelle.

Er kundene knyttet til en avdeling, og du ønsker at kundens avdeling skal foreslås i ordrehodet, må du registrere avdeling på kunden under Fil | Kunder.

Det er mulig å la selgers avdeling bestemme ordrens avdeling ved egenskapen Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling, Kobling mellom selger og avdeling. Selgerens avdeling registreres under Fil | Grupper | Selgere.

Brukerens avdeling kan også bestemme ordrens avdeling. Dette settes i Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling, Ordrenummerserie pr. avdeling.

Ved utfakturering, kan du velge å fakturere for en avdeling. Da krysser du av for Utfakturering pr. avdeling.

Merk! Denne varianten kan ikke brukes når du har flere avdelinger på samme ordre. Se egen veiledning.

Vedlikehold av avdelinger

Er regnskapet definert som avdelingsregnskap, kan avdelinger opprettes og vedlikeholdes.

Bilagsregistrering med avdeling

Registrer du avdelingsregnskap vil du få en kolonne for avdeling i registreringsbildet:

Avdelingsnummer

Har du valgt Standard Avdelingsregnskap, kreves avdeling ved posteringer på resultatkonti.

Har du valgt Konsernregnskap, kreves avdeling på alle posteringer.

Har du valgt Delvis avdelingsregnskap, vil skrivemerket "hoppe tilbake" til avdelingskolonnen når en konto med avdelingsbegrep blir registrert.

NB! Kun avdelingsnummer med nivå 1 kan benyttes.

Avdelingsnummer dupliseres fra forrige registreringslinje med tallet 1 eller <F5>. Tallet 1 fungerer ikke for gjentagelse dersom avdelingsnummer 1 er benyttet. <F6> gir mulighet for søk på avdeling.

Avdelingsnavn kommer fram nede i skjermbildet etter at avdelingsnummer er oppgitt.

Automatposteringer

Benyttes automatposteringer tastes ingenting i feltet for avdeling. Fordelingen av bilags­beløpet skjer på de konti nøkkelen i automatposteringene definerer. En automatpostering blir markert ved at avdelingsfeltet blir fylt med stjerner:

Se også

Automatposteringer

Avdelingsbudsjetter

Skal du budsjettere, må budsjettet oppgis pr. avdeling. Rutinen finner du under Fil | Budsjett.

Se også

Budsjettering i DI-Regnskap

Avdelingsrapporter

Under Rapportering | Rapportutvalg velger du ønskede rapporter.

Rapporter som gjelder for firma, bestilles i venstre kolonne. Når du fører avdelingsregnskap, får du 2 kolonner med valg, og avdelingsrapportene bestilles i høyre kolonne. Du kan bestille rapporter for alle avdelinger, avdelinger fra-til eller utvalgte avdelinger. Avdelings­rapportene kan skrives ut spesifisert pr. avdeling eller akkumulert.

Se også

Rapportering i DI-Regnskap

Spørring på konto ved avdelingsregnskap

Når du har avdelingsregnskap, spørres det etter avdeling på kontoen. Dette gjelder resultat­konti ved bruk av vanlig avdeling, alle hovedbokskonti ved bruk av konsern, og på hovedboks­konti definert som avdelinger i delvis avdelingsregnskap. Det er mulig å søke i avdelinger.

Ønsker du å spørre på flere avdelinger på samme konto, endres avdelingsnummer. Ønsker du å spørre på alle avdelinger, velger du Alle.

Se også

Spørring i DI-Regnskap