Serienummer

Innledning

Skal spesielle varer kobles til kunden, kan du bruke serienummer. Serienumrene er et "underbegrep" til varen. Det vil si at for å opprette et serienummer, må det finnes en vare det skal knyttes til. Du kan knytte flere serienummer til hver vare.

Opprette serienummer

Trykk Ny for å legge inn nytt serienummer.

Samme serienummer

Ønsker du å kunne benytte samme serienummer flere ganger, må du hake av for Benytte samme serienummer om igjen i ordre under Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling.

Serienummerbehandling på varen

Dersom et serienummer skal kobles til varen ved salg, må du legge inn egenskap for dette på denne varen. Det gjør du under Fil | Varer. Velg vare og deretter fanen Egenskaper. Koden Serienummerbehandling settes til Hvis serienummer og lager, kontrolleres mot serienummer.

Serienummer på blanketter

Dersom du ønsker at serienummer skal skrives ut på blankettene, må du først velge dette under Egenskaper | DI-Fakturering | Utskriftsbehandling. Egenskapen Serienummer på utskrift settes til Serienummer på diverse utskrifter.

Du kan få utskrift av serienummer på ordre-/fakturablanketter ved å redigere blanketten.

Serienummer i ordren

Du har to alternative måter å registrere en ordre på i ordreregistreringa. Dette avhenger av om det er haket av for å kunne benytte samme serienummer flere ganger eller ikke i meny Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling

Slik registrerer du ordre med serienummer:

Alternativ 1 - Nytt serienummer for hver vare ordre/faktura

Registrer ordre på vanlig måte. Systemet plukker selv neste serienummer i henhold til antall bestilte varer

Du kan eventuelt overstyre ved å taste * i Kodefeltet og deretter velge Endre status på det serienummeret systemet har plukket for deg. Sett dette til Ledig og ønsket serienummer setter du til Plukket.

Ved endring av varelinjer på ordren som har reservert et visst antall serienumre, vil antall serienummer bli frigitt før det plukkes nye iht. nytt registrert antall. Ved sletting av varelinjer frigjøres alle reserverte serienumre.

Ønsker du å sette status Ledig på serienummer som tilhører kunden ved registrering av kreditnota, må du taste <*> i kodefeltet når en linje med negativt antall er registrert.

Dersom det ikke finnes nok serienummer for bestilt antall, foreslår systemet at resterende antall varer restnoteres.

Alternativ 2 - Benytte samme serienummer om igjen

Registrer ordre på vanlig måte. Du kan ha kun 1 i antall Bestilt

Tast * for å få opp oversikt over serienummer dersom det er haket av for at samme serienummer skal benyttes om igjen. Plukk ønsket serienummer med F2.

Merk! Dersom du skal benytte samme serienummer flere ganger, er det ikke nødvendig å endre status på serienummer som er benyttet tidligere fra Plukket til Ledig.

Dersom statusen står til Plukket, vil du i ordreregistreringa får meldingen "Det er udekket serienummervalg". Serienummeret blir likevel registrert på ordre/fakturaen under Fil | Serienummer.

Dersom det ikke finnes nok serienummer for bestilt antall, foreslår systemet at resterende antall varer restnoteres.

Serienummer i Historikk

Det lagres en historikk på serienummer. Når du taster inn serienummer og trykker på knappen Historikk vil du få en oversikt over historikken på angitt serienummer. Fra serienummerhistorikk kan du gå videre til fakturaspørring ved å velge knappen Faktura.

Tips! I spørring på fakturahistorikk kan du høyreklikke for å få frem Feltvelger, og deretter dra inn feltet Serienummer.