Du er her: Veiledninger > Generelle veiledninger > Blanketter/blankettdesign > DI-Blankettdesigner

DI-Blankettdesigner

Generelt

DI-Blankettdesigner brukes til å lage og redigere utseende på blanketter som benyttes i programvaren.

I blankettoppsettet bestemmer du skriver, antall kopier, innstillinger for skuffer, PDF, språk, osv. DI-Blankettgenerator skriver så ut blanketter på grunnlag av oppsettet basert på data fra Visma DI.

Redigering av blanketter og oppsett av blankettene gjøres på firmaet/klienten. Etter at klienten er åpnet, velger du fanen Klient i båndet øverst i bildet, og deretter Generelt | Blanketter | Blankettoppsett under gruppen Innstillinger.

I bildet velger du videre hvilken blankett du ønsker å redigere i menyen til venstre i bildet, og deretter klikker på knappen for å redigere blanketten:

Se også

DI-Blankettgenerator

Arbeidsbord

Blankettdesignerens arbeidsbord er delt inn i disse ulike områdene:

A

Menylinje (Fil-meny og båndet)

B

Datagrunnlag (tilgjengelige felter)

C

Dokumentvindu (blankett)

Hurtigtaster

Du kan velge kommandoer fra menylinjen eller bruke hurtigtastene i verktøylinjen på de mest brukte kommandoene. Hurtigtastene er vist til høyre for kommandoen i menylinjen.

Menylinje

Øverst i bildet finner du menylinjen:

Denne er delt i to, hvor du finner fil-menyen øverst, og båndet under. Fil-menyen inneholder alle valg som er mulig i applikasjonen, mens båndet under inneholder de mest vanlige valgene rundt redigering av blanketter.

Fanen Hjem i båndet inneholder funksjoner rundt lagring og visning av blanketten, mens fanen Design inneholder de mest vanlige redigeringsfunksjonene, slik som skrifttype og størrelse, valg for fet, kursiv og normal skrift, samt justering og innretting av felter i dokumentvinduet.

Under finner du beskrivelse av valgene i Fil-menyen.

Fil-menyen

Egenskaper blankett

For hver blankett kan man sette opp ulike egenskaper. For å se eller endre på egenskapene, velger du Format | Egenskaper blankett i fil-menyen øverst i bildet.

Når du åpner egenskaper for blankett, får du opp et nytt vindu som er igjen delt inn i ulike faner.

Datagrunnlag

Datagrunnlaget finnes til venstre i bildet, og her finner du alle tilgjengelige felter som kan benyttes på blanketten.

Felttyper

Felt som flyttes fra datagrunnlaget til dataområdene kan være av ulike typer, slik som tekstfelt, datofelt, tallfelt, osv.

Egenskaper felter

Egenskapene til feltet vil variere noe ut fra hvilken type felt det er snakk om. Merk feltet og velg Rediger | Egenskaper for å endre på egenskapene.

Dokumentvindu

Blanketten i dokumentvinduet kan deles opp i ulike dataområder. Her er et eksempel på en fakturablankett med giro nederst:

Beskrivelse av dataområder i blanketten over:

1

Fastdataområde

Header på Faktura. Felt som legges i dette området er ledetekster, fastdata og eventuelt egendefinerte felter.

2

Fastdataområde

Inneholder i dette tilfelle Ledetekster til varelinjene som kommer i listadatafeltet under. I eksempelet inneholder det også et egendefinert felt for sidenummer

3

Listedataområde

I dette område velges feltene fra Listedata. Datafeltene som legges inn må være i samsvar med headingene i fastdataområdet over.

4

I dette eksempelet er det lagt inn et fastdataområde med egendefinert felt for akkumulert sum. Sideopsjonene for dette fastdataområdet forteller blant annet at det skal skrives ut på første og eventuelt mellomliggende sider, men ikke siste side i fakturaen.

5

Nederst på blanketten er det nok et fastdataområde. I dette tilfellet er det giroen på fakturablanketten. Området inneholder ledetekster og fastdatafelt.

NB! Når du har lest dokumentasjonen, anbefaler vi at du åpner en blankett og ser på de ulike områder og feltene før du begynner å redigere. Du kan også lage deg en kopi av en blankett og teste endringer på denne.

Dataområder

Et dataområde er et område på blanketten der du kan plassere felter fra datagrunnlaget, og vil enten være et listedataområde, eller et fastdataområde. For hvert dataområde kan du sette egenskaper som da kun vil gjelde for dette området, og hvert område må ha et unikt navn. Merk området og velg Rediger | Egenskaper for å endre på egenskapene.

NB! Du kan også vedlikeholde sideopsjoner på hvert enkelt datafelt, men husk at sideopsjonen for et datafelt overstyres av det området som feltet ligger på.  Det vil si at dersom et tekstfelt skal ut på siste side og området som tekstfeltet ligger på skal ut bare på første side, vil ikke tekstfeltet bli skrivet ut.

For alle datafelt anbefales det at du generelt velger utskrift på alle sider og bruker sideopsjonene for området som datafeltet ligger på for å styre utskrift på flere sider.

Egenskaper dataområder

Ved å merke et dataområde, og deretter velger Rediger | Egenskaper i fil-menyen i toppen av bildet, får du mulighet til å se og endre på egenskapene for dataområdet.