Du er her: Veiledninger > Generelle veiledninger > Blanketter/blankettdesign > DI-Blankettgenerator

DI-Blankettgenerator

Generelt

DI-Blankettgenerator er selve blankettmotoren, og består av programmer knyttet til utskrifter av blanketter designet i DI-Blankettdesigner.

Standard egenskaper og innstillinger for blankettoppsettet legges inn ved installasjon av programvaren. Dersom du endrer oppsett for firmaet eller en klient i en klientløsning, vil denne informasjonen tas vare på for denne klienten mens opprinnelige innstillinger forblir som ved installasjon. Hver klient må vedlikeholdes separat.

Sammen med programmene leveres også ferdig oppbygde blanketter for de ulike utskriftene. Enkelte av disse leveres i flere varianter tilpasset ulik bruk av systemene. Blankettene som leveres fra oss vil være standard, og disse kan også bli oppdatert og overskrevet ved installasjon av nye versjoner.

Dersom du ønsker å designe din egen blankett, anbefaler vi du tar utgangspunkt i en definert blankett og redigerer denne. Før redigering bør du lagre den nye blanketten under et nytt navn. På den måten beholder du originalen, og slipper å miste endringene ved oppgradering av programvaren.

Se også

DI-Blankettdesigner

Blankettoppsett

I blankettoppsettet setter du opp hvilke blanketter som skal benyttes på de ulike utskriftene og språkkodene. For å starte blankettoppsettet, åpner du klienten, og velger fanen Klient i båndet øverst i bildet. Deretter går du til Generelt | Blanketter | Blankettoppsett under gruppen Innstillinger.

Velg deretter blankett du ønsker å sette opp i menyen til venstre i bildet, og sett opp ønsket skriver, ol.

Dersom du ønsker å endre på selve blanketten, klikker du på knappen for å redigere:

Merk! Det er viktig å skille mellom blankettoppsett og blanketter. Du kan benytte samme blankettoppsett for flere klienter og samtidig ha ulike blanketter pr. firma/klient. Med blankettoppsett menes hvilken skriver som skal benyttes, antall kopier, skuffeinnstillinger, PDF innstillinger, språk, osv. Blankettene kan du definere pr. klient eller bruker.

Innstillinger pr. blankett

Når en blankett er valgt under blankettoppsettet vises opplysningene om denne blanketten til høyre i bildet.

PDF sikkerhetsinnstillinger

Når du velger PDF-skriver på en blankett, kan du også sette sikkerhetsinnstillinger for dokumentet. Det vil si passord for åpning og endring og diverse tillatelser for dokumentet. Du kan velge å bruke innstillingene i PDF-driveren (som angis i egenskapene til skriveren) eller legge inn dine egne innstillinger.

Klikk på denne knappen:

Og deretter velger du PDF sikkerhetsinnstillinger i menyen som dukker opp.

Du får da opp et bilde hvor du kan sette sikkerhetsinnstillinger for genererte PDF-dokumenter:

Eget blankettoppsett pr. klient

Har du flere klienter (firma), kan du velge mellom å kjøre samme blankettoppsett for alle klienter eller bygge opp blanketter pr. klient, evt. på utvalgte klienter. Dette kan også kombineres med eget utskriftsoppsett pr. bruker.

Dersom du ønsker eget blankettoppsett pr. klient, åpner du klienten og velger Hjem (firmaets navn) | Egenskaper | Innstillinger i menyen til venstre i bildet. I gruppen Diverse vil du finne egenskapen Blankettoppsett fra byrå. Settes denne egenskapen til Nei, har du aktivert eget oppsett på denne klienten.

NB! Endres en av standardblankettene uten å kopiere den til klientens blankettområde, vil den endrede blanketten også gjelde for alle klienter.

Eget blankettoppsett pr. bruker

Ønsker du eget blankettoppsett pr. bruker, må du aktivere dette ved å gå til hovedmenyen, og deretter fanen Hjem i båndet øverst i bildet. Gå så til Generelt | Systeminnstillinger | Innlogget bruker under gruppen Vedlikehold. Der vil du finne egenskapen Brukerspesifikt oppsett for blankettoppsett under gruppen Blanketter.

Fremgangsmåten for å velge og endre på blanketter er den samme som for klienten. Dersom du lager egne blanketter som kun skal gjelde for deg som bruker, anbefaler vi det benyttes f.eks. initialer i navnet på blanketten.

Administrasjon av blanketter

Fra blankettoppsettet har du mulighet for å organisere blanketter ved å velge Organiser blankettfiler som du finner øverst i bildet.

Du får da opp et eget bilde som viser deg en liste over blanketter som finnes på standard blankettområde og evt. blanketter som finnes på blankettområdet for klienten:

Du kan velge en blankett med høyre museknapp i listen over blanketter. Du vil få ulike valg avhengig av om du klikker på en blankett som ligger i felles blankettområde (venstre del av listen) eller i blankettområde for klient (høyre del av listen).