Du er her: Dokumentasjon > DI-Office > Planlegging > Oppdrag

Oppdrag

Generelt

Et Oppdrag er en overordnet oversikt over hva som skal gjøres for en kunde, og består av et sett ulike arbeidsoppgaver som er beskrevet i oppdragsavtalen (kontrakten) med kunden.

Du kan opprette ett oppdrag for en oppdragsgiver, eller om du skal opprette like oppdrag for flere oppdragsgivere, kan du velge å gjøre dette i en operasjon. I tillegg kan du opprette interne oppdrag, det vil si oppdrag som ikke har en oppdragsgiver og består av arbeid internt i selskapet.

Når du skal opprette et nytt oppdrag kan du:

Se også

Planlegging
Oppgaver

Nytt oppdrag

Når du oppretter et nytt oppdrag, dannes grunnlaget for oppgavene som skal legges i medarbeidernes oppgaveliste. Oppdraget består av arbeidsoppgaver, enten standard arbeidsoppgaver eller arbeidsoppgaver som er spesielle for nettopp dette oppdraget.

På hver enkelt arbeidsoppgave i oppdraget angir du blant annet hyppighet (dvs. hvor ofte arbeidsoppgaven skal utføres), ulike frister, hvem som er utførende medarbeider og ansvarlig for oppdrag, timearter som kan eller skal benyttes, osv. Når alle nødvendige opplysninger er registrert på arbeidsoppgavene, genereres oppgavene og fordeles i oppgavelisten til de som er satt som utførende.

Dersom du i tillegg benytter DI-Office Fakturering, kan du når oppgavene er utført, enkelt overføre utført arbeid til ordregrunnlag for senere fakturering.

Når du oppretter nye oppdrag må du fylle ut en del opplysninger. Beskrivelse av de ulike feltene finner du under.

Oppdrag kan lages på følgende måter:

Se også

Oppdragsmaler

Utvide oppdrag

Du kan når som helst legge til nye arbeidsoppgaver til et allerede eksisterende oppdrag.

For å utvide oppdraget, starter du med å velge du Oppdrag i bildevelgeren til venstre i bildet. Søk deg så frem og åpne oppdraget du ønsker å endre Velg deretter Utvid under gruppen Handlinger i båndet øverst i bildet:

Velg Arbeidsoppgaver som skal legges til oppdraget i bildet som dukker opp. Du kan velge å hente inn standard arbeidsoppgaver og/eller lage nye oppgaver. Har du mange arbeidsoppgaver i listen, kan du klikke i overskriftene for å sortere eller gruppere for en bedre oversikt.

Dersom flere oppdrag skal utvides med samme oppgaver, kan du velge aktuelle oppdrag i oppdragslisten og så velge Utvid Oppdrag under gruppen Handlinger i fanen Oppdrag i båndet øverst i bildet:

Samme arbeidsoppgaver blir da lagt til på alle valgte oppdrag.

Forlenge oppdrag

Alle oppdrag har et datointervall for når oppgaver skal genereres, og dersom datoen for Gjelder til er passert, og oppdraget fortsatt er gjeldende, må oppdraget forlenges. Du må også generere nye oppgaver for oppdraget.

Velg Oppdrag i bildevelgeren til venstre i bildet. Søk deg frem og åpne oppdraget du ønsker å endre, og velg Forleng under gruppen Handlinger i båndet øverst i bildet:

Du får da opp et slikt bilde:

Oppdater Ny sluttdato på oppdraget (frem til når oppdraget skal gjelde). Du kan benytte intervallene til høyre i bildet for å foreslå standard sluttdato.

Kryss eventuelt av for La programmet foreslå budsjett på grunnlag av førte timer. Programmet summerer i så fall brukt tid på hver oppgave og legger dette inn som budsjett på nye oppgaver. Det beregnes gjennomsnittlig førte timer pr. oppgave det er ført timer på gjennom hele oppdragets (arbeidsoppgavens) levetid. Det vil si antall førte kalendertimer totalt på arbeidsoppgaven delt på antall oppgaver med timeføringer.

Trykk Neste for å gå videre, og du får opp et forslag til oppgaver som eventuelt kan redigeres før du går videre. Kontroller oppgavene og klikk Fullfør.

Automatisk forlengelse

Dersom du ønsker at oppdrag automatisk skal forlenges, kan du sette opp dette på oppdraget i gruppen Automatisk forlengelse under Detaljer:

Under Forleng periode setter du hvor langt frem i tid du ønsker oppdraget skal bli forlenget, og under Tid før utløp av perioden setter du hvor langt i forveien oppdraget skal utvides.

Når dette er satt vil oppdrag automatisk bli forlenget. Når forlenging er utført blir dette lagt til i aktivitetsloggen på klienten.

Avslutning av oppdrag

Når du får oppsigelse eller av andre årsaker ønsker å avslutte et oppdrag, kan du stoppe oppdraget ved å åpne dette fra oppdragsoversikten. På selve oppdraget kan du velge Stopp under gruppen Handlinger i båndet øverst i bildet.

Når du trykker på denne knappen, får du opp et slikt bilde:

I bildet må Oppsigelsesdato og Stoppdato angis.

Oppsigelsesdato er den datoen oppsigelsen mottas.

Stoppdato er den siste datoen arbeid for kunden skal utføres, og etter denne dato blir det ikke generert nye oppgaver. Du kan eventuelt fjerne haken der det står Slett oppgaver med frist etter stoppdato om du ønsker at disse fortsatt skal ligge i kalenderen.

Internt oppdrag

Interne oppdrag er et oppdrag som ikke har noen oppdragsgiver. Ved oppretting av nye oppdrag, må brukeren krysse av for at oppdraget er internt. Du kan også lage maler for interne oppdrag.

Oppgavene i et internt oppdrag regnes som Interne oppgaver.

Bildevelger

I bildevelgeren til venstre i detaljbildet av et oppdrag kan du vedlikeholde oppdraget mv.

Egenskaper

• Detaljer
    Her finner du generelle egenskaper om oppdraget, slik som emne/navn, koblinger til forbindelser, informasjon om avtalen og datoer for når det er generert oppgaver, osv.

Sammendrag

• Sammendrag
    Viser en liten og kort oversikt over de mest relevante egenskapene på oppdraget.

Oppgaver

• Arbeidsoppgaver
    Viser hvilke arbeidsoppgaver som er tilknyttet oppdraget.
  • Oppgaver
    Liste over alle oppgaver som er generert på oppdraget.
  • Periodisk oppgaveoversikt
    Oppgavekontroll, dvs. en tabell over alle oppgaver med frister pr. måned som er knyttet til oppdraget, og informasjon om oppgaver er over frist, ferdig, osv.
  • Tidslinje
    En kalenderoversikt over oppgaver knyttet til oppdraget.

Egenskaper

Alle aktuelle felt i bildet kan gjøres synlige i de enkelte listene ved hjelp av Feltvelgeren.

Oppdragsmaler

Oppdragsmaler kan benyttes som grunnlag for nye oppdrag. Hver oppdragsmal vil bestå av et sett standard arbeidsoppgaver som du tilbyr dine kunder. Du kan bygge opp ulike oppdragsmaler avhengig av hvilke typer oppdragsavtaler som skrives med kundene, det vil si hvilke arbeidsoppgaver hver kunde ønsker du skal utføre.

Når du senere skal registrere et ny oppdragsavtale med en kunde, velger du den oppdragsmalen som er best egnet for aktuelt oppdrag.

Opprette Oppdragsmal

Et firma tilbyr ofte nokså like oppdrag til flere kunder. I stedet for å bygge opp disse oppdragene fra grunnen for hver ny kunde, kan det være nyttig å ta utgangspunkt i en Oppdragsmal.

Merk! En Oppdragsmal består av et sett med Standard arbeidsoppgaver. Du må derfor bygge opp Standard arbeidsoppgaver før du lager oppdragsmaler.

Slik gjør du:

• Velg Oppdrag i bildevelgeren til venstre etter valgt klient, og deretter velger du Alle i hovedbildet.
  • Båndet øverst i bildet viser da fanen Oppdrag, hvor du velger Maler fra gruppen Handlinger.
  • I bildet velger du Ny, eller du kan velge å kopiere en mal du tidligere har laget og tilpasse denne.
  • Under fanen for Egenskaper legger du inn en beskrivelse av malen, for eksempel Regnskapsarbeid. Du kan legge inn kobling til Oppdragsgiver, Ansvarlig (for eksempel autorisert regnskapsfører) og Prosjekt, men det er ikke vanlig i en mal:
  • Under fanen Arbeidsoppgaver trykker du på knappen Standard... for å hente de standard arbeidsoppgavene som skal ligge i malen:

Har du arbeidsoppgaver som er spesielle for kun denne malen, velger du i stedet Ny for å opprette disse.

Merk! Du kan i ettertid forlenge oppdraget eller utvide det ved å legge til flere arbeidsoppgaver.

Malen kan nå benyttes til å lage nye oppdrag.