Du er her: Dokumentasjon > DI-Fakturering > Verktøy > Verktøykasse

Verktøykasse - DI-Fakturering

Informasjon

Verktøykassen inneholder ulike programmer som kan benyttes f.eks. ved endring av grunndata. Noen av programmene kan benyttes dersom du må rette opp i data som er blitt feil. Programmene er gruppert iht. produkt.

NB! Siden du benytter verktøykassen til å endre i grunndata, er det svært viktig at du tar en backup før du starter.

Se også

Verktøykasse - Generelt
Verktøykasse - DI-Regnskap
Verktøykasse - DI-Prosjekt

Analyse

Ordrer mot prosjekt

Denne analysen gir deg en oversikt over ordre som mangler prosjektnummer på ordrelinjene.

Du har tre alternativer:

1. Ordrer
    Analyserer inneliggende (Ordre | Ordreliste | Normalordre, alle linjer)
  2. Standard/tilbudsordre
    Analyserer ordrene som ligger som standard/tilbudsordrer (Ordre | Ordreliste | Tilbuds-/standardordre)
  3. Begge

Korrigere

Varer

Det er laget en rekke hjelperutiner for brukere som ønsker en effektiv endring av opplysninger i grunndata for varene. Alternativene er:

• Endre kontohenvisning
    Dersom du ønsker å endre kontohenvisning på flere varer samtidig, kan du endre pliktig og/eller fri kjøpskonto og/eller salgskonto på varer fra-til.
  • Korrigere lagerverdier
    Når du skal korrigere lagerverdier får du i tillegg følgende valg:
    • Lagerverdier iht. ordre-/bestillingsregister
    • Nullstiller alle lagerverdier unntatt I lager og iht. ordre-/bestillingsregister
    • Nullstiller alle lagerverdier pluss lagerverdier iht. ordre-/bestillingsregister
    • Lagerverdier iht. fakturahistorikk
  • Endre rabattgruppe
    Her kan du velge innenfor Hovedgruppe og Undergrupper på varer
  • MVA-nivå og kontonummer
    Dersom du skal benytte et annet MVA-nivå på varen(e) kan du endre dette på varenummer fra-til, Hovedgruppe fra-til eller Undergruppe fra-til. Samtidig kan du eventuelt endre salgskonto.
  • Endre avdeling
    Dersom du har registrert avdeling på varene, kan du endre avdeling ved hjelp av denne rutinen.
  • Endre varetype på varer
    Skal du endre varetype, for eksempel i forbindelse med å komme i gang med lagerstyring, kan du endre varetype på flere varer i samme operasjon.
  • Manuell prisendring av enkeltvarer
    Rutinen gir deg mulighet til å endre priser på varer. Velg varer, en eller flere. Du får opp et nytt bilde hvor du kan vedlikeholde prisene. Les mer om prisendring i eget avsnitt.

Strukturer/resepter

Du kan bygge opp strukturer/resepter bestående av flere varer.

Dersom du på et senere tidspunkt ønsker å endre på dette, finnes følgende hjelpeprogram:

• Komplett korrigering
  • Endring av hovedvare
  • Rekalkulere priser

Ordrer

Følgende hjelperutiner/verktøy finnes for inneliggende ordrer:

• Komplett korrigering
    Programmet kontrollerer ordrene og sjekker om det finnes feil data. Rutinen gir beskjed dersom den finner ordrer med feil eller mangler
  • Utskriftsstatus kontantordrer
    Det er ikke mulig å endre en kontantordre i ettertid. Dette hjelpeprogrammet søker gjennom ordreregisteret etter ordrer med feil utskriftsstatus. Det er også mulig å søke etter kunde.
    Dersom det finnes slike kontantordrer, må de endre utskriftstatus. Det kan du gjøre ved å krysse av (bruk X). Alternativt kan du benytte knappen for Kryss alle. Trykk OK for å kjøre rutinen.

NB! Vær obs på eventuelle bunter som dannes ved første gangs kjøring. Det kan ligge gamle kontantordre i ordreregisteret, som kan være korrigert manuelt eller kjørt på nytt. Sjekk derfor bunten(e) før oppdatering!

• Reservertkode i ordrelinjer
    Du kan korrigere ønskede ordrer

Standard-/Tilbudsordrer

Programmet kontrollerer standardordrene og sjekker om det finnes feil data. Rutinen gir beskjed dersom den finner standardordrer med feil eller mangler

Fakturahistorikk

Følgende hjelperutiner/verktøy finnes for fakturahistorikken:

• Komplett korrigering
    Programmet kontrollerer fakturahistorikken og sjekker om det finnes feil data. Rutinen gir beskjed dersom den finner faktura med feil eller mangler
  • Indeksere fakturahistorikk
    For å forenkle og optimalisere blant annet søk i fakturahistorikken finnes det en indeksering. Denne rutinen indekserer fakturahistorikken dersom den skulle ha blitt ødelagt.
  • Flette fakturahistorikker
    Dersom man ønsker å flette 2 ulike historikker, kan dette verktøyet benyttes. Filen man ønsker å flette sammen med eksisterende fakturahistorikk heter DIDFHnnn.dat hvor nnn er klientnummer (på en ett-firma løsning er dette alltid 000).
  • Fjerne doble oppdateringer
    Dersom det har skjedd en feil og faktura har blitt oppdatert dobbelt, kan du fjerne doble oppdateringer ved hjelp av denne rutinen.
  • Overføre linjer fra faktura til historikk
  • Korrigering av fakturahistorikk fra ordre

Statistikk

Du har følgende verktøy til disposisjon:

• Generere fra fakturahistorikk
    Dersom du ikke tidligere har benyttet statistikk eller har feil i statistikken, kan du kjøre denne rutinen for å oppdatere statistikk med grunnlag i utfakturerte ordrer.
  • Korrigere varens leverandør
    Dersom det ikke var registrert leverandør eller feil leverandør på varen, kan du i ettertid oppdatere korrekt leverandør ved hjelp av denne rutinen.
  • Innkjøpsverdi vare
    Ønsker du å korrigere innkjøpsverdi på vare i statistikk, benytter du denne rutinen.

Lagersted

Det finnes en del verktøy du kan ta i bruk dersom du skal i gang med flerlager på en klient og ønsker å opprette lagersted på varene eller vedlikeholde disse.

NB! For å få fram alternativet i Verktøykassen forutsettes det at programmet er satt opp med flerlager under Egenskaper | DI-Fakturering | Lager.

Alternativene er:

• Generere lagersted på varer
    Du kan velge varenummer fra-til. Har du bygd opp Lagersted maler kan disse benyttes. Du kan også opprette nye lagersted. Da de nye lagerstedene kun opprettes på aktuell(e) varer, bør lagerstedene også opprettes under Fil | Lagersted.
  • Nye konti for flerlager
    Skal du registrere intern kjøpskonti eller konto for varebeholdningsendring på varer fra-til eller varegrupper fra-til, kan du benytte denne rutinen.
  • Opprett lagersted på varer
    Dersom du har opprettet lagerstedene under Fil | Lagersted, kan du gjennom denne rutinen opprette lagerstedene på varenummer fra-til, varetype fra-til og hovedvaregruppe fra-til.
  • Endre varetype på lagerstedenes varer. Her kan du endre varetype på fra-til lagersted. Du kan avgrense endringen på varenummer fra-til og/eller hovedvaregruppe fra-til.
  • Opprett et lagersted pr. vare
    På en enkel måte kan du opprette et lagersted på varer. Du kan avgrense endringen til å gjelde varenummer fra-til, varetype fra-til og hovedvaregruppe fra-til.

Kunder – ordresaldo iht. ordrer

Oppdaterer feltet Kundens ordresaldo i ordrehodet.

Nullstille/Slette

Varer

Du har følgende valg for sletting/nullstilling av varer:

• Varer
    Du kan slette varer ved hjelp av fra-til varenummer, fra-til varegruppe, fra-til leverandør eller fra-til lagersted.
  • Varenummer med små bokstaver
    Varenummer kan bestå av både tall og bokstaver. Hvis du har lest inn varer fra Microsoft Excel hvor varenummeret inneholder små bokstaver, vil du ikke få søkt på disse varene. Varenummeret må innholde kombinasjoner av tall og store bokstaver. Du kan slette varer hvor det er små bokstaver i varenummer ved hjelp av denne rutinen.
  • Ulovlige verdier i varenummer

De 2 siste valgene er ofte resultat av importerte varer.

Varepriser

Du kan slette/nullstille varepriser ved hjelp av varenummer fra-til, varegruppe fra-til, leverandør fra-til eller lagersted fra-til.

Lagerverdier

I denne rutinen har du følgende muligheter:

• Nullstille lagerverdier i feltene I ordre, Restnotert, Reservert, I bestilling.
  • Nullstille lagerverdier i feltene I ordre, Restnotert, Reservert, I lager, I bestilling.

I begge valgene kan du plukke ut fra fra-til lagersted eller fra-til varegruppe.

NB! Rutine 2 nullstiller lagerbeholdningen på alle varer.

Standard-/Tilbudsordre

Dersom du ønsker å slette standard-/tilbudsordrer kan du gjøre utplukk etter følgende alternativer:

• Kundenummer fra-til
  • Standard-/tilbudsordrenummer fra-til
  • Tilbudsdato fra-til

Serviceassistenten

Dersom du ønsker å slette poster i serviceassistenten, kan du velge fra-til kundenummer, varenummer eller dato.

Se også

Serviceassistenten

Fakturajournal

Du kan slette hele eller deler av fakturajournalen ved hjelp av denne rutinen. Utvalg kan gjøres på fra og til fakturadato.

NB! Oppbevaringsregler for regnskapsdokumentasjon kan begrense hva du kan slette når det gjelder fakturajournalen.

Lagersted

Benyttes hvis du ønsker å slette lagersted på varer.

Spesialrapporter

Produksjonsrapporter

Det finnes 3 ulike produksjonsrapporter i DI-Fakturering som tar utgangspunkt i de ordrene som ligger i systemet under Ordre | Ordreliste.

Varebeholdningsliste pr. lagersted

Dersom du ønsker en varebeholdningsliste pr. lagersted, benytter du denne rutinen.

NB! For å få fram alternativet i Verktøykassen forutsettes det at programmet er satt opp med flerlager under Egenskaper | DI-Fakturering | Lager.

Slettede ordrer

Listen viser en oversikt over hvilke ordrer som er slettet og av hvem.