Leieforhold

Generelt

Et leieforhold er en avtale mellom utleier og leietaker for leie av en bestemt bolig. Det betyr at både bolig og alle leietakere må være opprettet før du kan opprette leieforholdet.

For å opprette eller vedlikeholde leieforhold, velger du Utleier, og deretter Boliger i bildevelgeren til venstre i bildet. Velg så aktuell bolig, og åpne denne. I bildevelgeren til venstre i bildet velger du nå Leieforhold, og deretter klikker på Ny, Endre eller Slett under gruppen Liste i båndet øverst i bildet, ut i fra hva du ønsker å utføre av handling.

NB! Når du oppretter et nytt leieforhold er det en forutsetning at boligen er ledig, eller at den inngås etter datoen for opphør på allerede eksisterende avtale.

Når leieforholdene er registrert, kan du generere ordrer for leieforholdet.

Se også

Utleiere

Bildevelger

I bildevelgeren til venstre i detaljbildet kan du vedlikeholde leieforholdet mv.

Egenskaper

• Detaljer
    Her finner du generelle egenskaper om leieforholdet, slik som informasjon om betaler, slutt og start dato, osv. Er boligen oppgavepliktig må du også registrere ligningsdata.

Sammendrag

• Sammendrag
    Viser en liten og kort oversikt over de mest relevante egenskapene.

Utleie

• Leietakere
    Lister opp alle leietakere for boligen. Du legger også til eller endrer på leietakere her.
  • Utleieoppdrag
    Viser de oppdragene som er benyttet i leieforholdet, dvs. hva som skal faktureres.

Egenskaper

De fleste aktuelle felt i bildet kan gjøres synlige i de enkelte listene ved hjelp av Feltvelgeren.

Utleieoppdrag

Under valget Utleie | Utleieoppdrag i bildevelgeren til venstre i bildet oppretter du utleieoppdrag, dvs. hva som skal faktureres, slik som husleie, garasjeleie, Kabel-TV, osv. Et leieforhold vil normalt ha ett eller flere utleieoppdrag.

Et utleieoppdrag kan knyttes opp mot et produkt, og dette må utføres dersom man ønsker å benytte rutiner for prisjustering.

Skal leieforholdet bygges på standardoppdragene som er opprettet på utleier eller på boligen, kan du starte med å velge Kopier oppdrag i gruppen Handlinger i båndet øverst i bildet. Velg så om du ønsker å benytte standardoppdrag fra Utleier eller Bolig. Det er også mulig å benytte høyre museknapp i bildet.

Dersom standardoppdraget er koblet til et produkt med registrert Utpris, vil dette bli foreslått som Terminbeløp på utleieoppdraget.