Varer

Innledning

En vare i DI-Fakturering kan være et produkt eller en timeart, for eksempel konsulentarbeid. Varene oppretter og vedlikeholder du under Fil | Varer.

Du bør i tillegg lese gjennom denne dokumentasjonen for å se hvilke muligheter som finnes for priser, innkjøp, kontering osv.

Se også

Grupper i DI-Fakturering
Innkjøp/lager
Rabattmatriser
Prismatrise
Valuta i DI-Business

Vedlikeholde varer

Varene opprettes og vedlikeholdes under Fil | Varer.

Ønsker du å søke opp eksisterende vare, trykker du på ”forstørrelsesglasset” til høyre for Varenummer eller Alfabetisk søkebegrep. Du kan bla fram/tilbake til neste vare ved hjelp av knappene Forrige/Neste. Eksisterende varer slettes ved hjelp av Slett-knappen.

Nye varer kan enten importeres eller opprettes manuelt. Det finnes flere muligheter for å importere varer. Standard import fra Microsoft Excel er beskrevet i egen veiledning på Visma DI Portal. Vi anbefaler vi at du tar kontakt med oss slik at vi kan bistå ved første gangs import.

Egenskaper vare

Vareopplysninger

Før du endrer eller legger inn opplysninger om en vare første gang, anbefaler vi deg å gå gjennom feltene nedenfor nøye.

Priser

Se også

Egenskaper DI-Faktuering - Pris/Rabatt

Rabatter/grupper

Se også

Egenskaper DI-Faktuering - Pris/Rabatt
Rabatter i DI-Fakturering

Egenskaper

Kontering

Se også

Egenskaper felles - Avgiftssatser
Skattemelding for merverdiavgift (MVA-melding)

Innkjøp/lager

Se også

Egenskaper DI-Fakturering - Lager

Tekstvarer

Opprettes varen som en tekstvare, vil du kunne vedlikeholde flippen kalt Tekstvare.

Dersom du ønsker at tekstlinjene skal erstatte varenavnet på blankettene, krysser du av for Erstatt varen med tekstlinjene i ordre.

Notater

Feltet gir mulighet for å legge ekstra opplysninger på en vare.

Notatene som legges inn kan vises nederst i Ordreregistreringsbildet dersom du har valgt dette:

Egenskap for hvordan notatfeltet skal oppføre seg finner du under Egenskaper | DI-Fakturering | Ordrebehandling.

Varesøk

Under Egenskaper | DI-Fakturering | Pris/rabatt er det opprettet en egenskap for varesøk, Søk etter.

Du kan endre på dette for å bestemme hvordan varesøk skal fungere.

Lagersted (Flerlager/Variant)

Har du installert en av de største modellene av DI-Fakturering, kan du benytte enten flerlager eller variant/­størrelse på varene. (Disse kan ikke kombineres).

Ved hjelp av variant/størrelsesbegrepet kan en vare spesifiseres i forhold til andre egenskaper, for eksempel størrelse, serie etc.

Skal du benytte flerlager eller variant/størrelse, må du sjekke koden under Egenskaper | DI-Fakturering | Lager. Det finnes en rekke egenskaper å ta hensyn til.

Se også

Flerlager

Tilleggslinjer – Faste Tekstlinjer på blanketter

Dersom du har behov for å legge inn ekstra tekstlinjer på de forskjellige blankettene, for eksempel fakturaer, kan du opprette disse som varer.

Det er "varenavnet" som bestemmer på hvilke blanketter teksten kommer på.

Tekstlinjene kan være på inntil 78 posisjoner, og vil bli skrevet ut som nederste linje på blanketten etter sum­linjen, og du kan ha opptil 5 tekstlinjer pr. blankett.

Varenavn Blanketter
L1 - L5 Alle blanketter unntatt factoring, avtalergiro og kontant.
A1 - A5 På blanketter hvor kunden skal betale via Autogiro
F1 - F5 På blanketter hvor kundefordringen skal overføres til factoring.
K1 - K5 På kontantnotaen.
O1 - O5 På ordrebekreftelsen.
P1 - P5 På pakkseddelen.

I1 - I5

På innkjøpsordren.

X-linjene

Linjene/teksten skrives på alle fakturaer som linje med en blank linje under.

Eksempel:

Opprett vare på vanlig måte, skriv inn varenummer L1. Du får tilgang til fanen Tekstvare. Skriv inn for eksempel ”Selger har pant…”

Opprettes linjene, kommer de automatisk på alle faktura.

Du kan selvfølgelig også opprette egne tekstvarer som ikke kommer automatisk med på fakturaen. For eksempel: ”God Jul og Godt Nytt År!” Du må da selv taste inn varenummer/­navn for å få fram denne teksten. Dette for å slippe og skrive inn dette som en tekstlinje på hver og en ordre.

Merk! I tilfeller hvor Autogiro og factoring benyttes, men hvor det ikke finnes A-linjer eller F-linjer, vil L-linjene komme ut. Det er ikke krav om at linjene må finnes. Er de opprettet, skrives de ut. Linjene kan ikke overstyres på annen måte enn ved å slette dem fra vareregisteret.

XX-vare

"Varenummer" XX gir en spesiell tekstlinje. Forskjellen fra de andre er at linjen alltid kommer som første varelinje på fakturablanketten, under ledeteksten.

Dersom du benytter giro i løpende bane, vil linjen komme som første linje på giroen.

Import av varer fra Microsoft Excel

Det er mulig å importere varer fra Microsoft Excel til vareregisteret under Verktøy | Import av data | Standardimporter | Varer fra Excel. Les mer i veiledning på kundeportalen Visma DI Portal.

Se også

Import av data

Import med norske utpriser og innpris i valuta

Hvis du importerer varer fra utlandet og kun får innprisene dine i valuta, kan du importere varer med norske utpriser og innpriser i valuta samtidig. For å få importert innpris i valuta, benyttes kolonnene Kode og Innpris Valuta i importmalen.

I tillegg må følgende egenskaper være satt på klienten:

• Under Egenskaper | Felles | Generelle må du definere at valuta benyttes

• Under Fil | Valuta må du opprette de ulike valutaene du skal benytte. Valutanummeret tilsvarer feltet Kode i importmalen

For å få importert både norske utpriser og innpriser i valuta, må du velge alternativet 1 – Oppdater innpris og utpris fra fil under Prisbehandling.